Radio2

Eerste vluchtelingen zijn aangekomen in opvang in Jabbeke

In Jabbeke, in West-Vlaanderen, zijn de eerste vluchtelingen aangekomen in de nieuwe tijdelijke opvang. Die bevindt zich in de vroegere gebouwen van de Civiele Bescherming. Een bus zette de eerste vluchtelingen af.

In Jabbeke zijn vanavond de eerste vluchtelingen toegekomen in het noodopvangcentrum. Dat is ondergebracht in de vroegere gebouwen van de Civiele Bescherming. 

"Het gaat voorlopig om een klein groepje", zegt Lies Gilis van Fedasil. "De eerste groep bestaat uit 22 mensen. Daar zijn families met kinderen bij, maar ook alleenstaande vrouwen. Ze komen uit Eritrea, Moldavië en Afghanistan en er is ook een Turkse familie bij. In de loop van de maand zal het aantal bewoners toenemen tot een vijftigtal. Dat aantal zal dan in de loop van volgend jaar verder stijgen tot enkele honderden." 

"Het gaat om noodopvang", beklemtoont Gilis nog. "Dat betekent dat de mensen dus maar kort in Jabbeke zullen verblijven, tot we voor hen een definitieve plek hebben gevonden in ons gewoon opvangnetwerk."

Samenwerking met de gemeente is (dan toch) vlot

Burgemeester Frank Casteleyn (CD&V) liep aanvankelijk niet warm voor de opvang en hield de boot zo lang mogelijk af, maar ondertussen loopt de samenwerking tussen Fedasil en de gemeente vlot. 

"Maandag zijn we vanuit Fedasil nog samen met de burgemeester gaan flyeren", vertelt Gilis, "om de bewoners van Jabbeke te informeren. We hebben ook samen een infomarkt georganiseerd. De verstandhouding is dus prima en we gaan er, zoals altijd, ook alles aan doen om dat zo te houden." 

Radio2

Meest gelezen