©  Frank Abbeloos

De bloggende supermarktuitbater die het tot sidekick van Van de Veire schopte: Kim Van Oncen (38) kan het allemaal

Kim Van Oncen (38) is vanaf januari elke weekdag te horen in het vernieuwde ochtendblok op Radio 2, aan de zijde van radiogrootheid Peter Van de Veire. Tel daar een eigen supermarkt, twee kindjes van 7 en 3 jaar, een verbouwing, veeleisende Instagramvolgers en acteer- en presentatiewerk bij en je hebt het schema van iemand die geboren is om een harde werker te zijn. “Ik heb altijd veel respect gehad voor harde werkers en ben er zelf ook één geworden: wellicht om te bewijzen dat ik ook zelf iets kon opbouwen.”

Eline Debie

LEES OOK. Kim Van Oncen gaat samen met Peter Van de Veire nieuw ochtendprogramma op Radio 2 presenteren: “Enorm veel goesting in”

Je kent Kim Van Oncen als de rebelse Saartje De Smet in Dertigers, maar de jaren voor haar grote doorbraak hing de Kapelse al een tijdje rond aan de rand van het BV-schap. Ze presenteerde voor het eerst op Nickelodeon in 2008, maakte twee jaar later de overstap naar ATV en scoorde in 2017 een gastrol in Familie. Tegen dan hadden vooral haar sociale media Van Oncen naamsbekendheid bezorgd. Kim onderhield een blog en gaf haar duizenden volgers op Instagram dagelijks een inkijk in haar leventje. Zoals het een populaire blogger betaamt, bracht ze in die periode een boek uit. In Daily Beauty (2015) vind je mode- en beautytips van de Kapelse, die toen ook als styliste werkte.

Voor ze doorbrak als actrice, was Kim blogger, styliste en supermarktuitbater. © Instagram @kimvanoncen 

Het contrast met Kims andere job kon niet groter zijn. Er stroomt namelijk echt ondernemersbloed door de aderen van de Kapelse. Haar ouders baatten een supermarkt uit, net als haar grootvader, haar tante en nonkel, haar nicht en neef. Als een echte Van Oncen volgde ze in hun voetsporen. Als 23-jarige nam Kim de AD Delhaize in Putte-Kapelle van haar ouders over, een jaar later kwam haar broer Tom erbij.

LEES OOK. Op bezoek in de supermarkt van Kim Van Oncen: “Mijn mensen zijn mijn grootste kapitaal”

Niet dat het Kims initiële plan was. Ze studeerde af in marketing en communicatiebeheer, met de bedoeling in een reclamebureau te gaan werken. Mama en papa Van Oncen pushten hun kinderen niet om hun werk verder te zetten, Kim en Tom zworen dat ze het niet zouden zijn. “Mijn ouders wisten dat dit een harde job is en wilden vooral dat ik iets deed wat ik graag deed.” Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en als vijftien jaar geleden besloot ze het toch te doen. “En ik heb er geen spijt van”, zegt ze nu. De supermarkt is voor de actrice als een veilige haven in een onzekere mediawereld.

©  Dirk Kerstens

BV of niet, Kapellenaars kunnen bevestigen dat de nieuwbakken radiopresentatrice vaak in de zaak te vinden is. Op zondag doet ze de kassa. Alleen achter de charcuterietoog zal je haar niet snel vinden, gezien haar onhandigheid met de snijmachine. De leidinggevende skills en het people management van de Van Oncens mogen er wezen: in 2018 won de winkel de titel van ‘klantvriendelijkste AD Delhaize’. “Leidinggeven schrikt me niet af”, zegt ze daarover. “Het is me met de paplepel ingegeven.”

Een geluk bij zoveel ongeluk

Ondanks het succes van de supermarkt blijven nieuwe uitdagingen naar Kim roepen. “Ik heb vooral kicks nodig”, zegt Van Oncen daarover in Het Laatste Nieuws. “Had ik alleen mijn winkel, dan was mijn leven te vlak. Ik heb pieken nodig.” Dus woont ze een casting bij, twee weken na een van de vreselijkste dagen van haar leven.

Op 15 december 2016 verliezen Kim en haar partner Niels hun dochtertje Pippa. Ze wordt stil geboren na een zwangerschap van zes maanden. Van Oncen deelt haar verdriet open en eerlijk op Instagram, net zoals ze met de rest van haar leven had gedaan. “En dan volgt het moment waarop het apparaat afdaalt en de professor zwijgt, bedenkelijk kijkt en de lelijke woorden ‘er is een probleem’ uitspreekt. Dan wordt het zwart”, schrijft ze over het moment waarop ze te horen krijgen dat hun dochtertje er niet meer is. Op dat moment hebben Kim en Niels al een zoontje Jack, dat in juli 2015 geboren werd. Maanden ervoor had Kims broer ook een ongeboren kindje verloren.

Kim Van Oncen en haar partner Niels De Jonck, de zoon van gezondheidscoach Sonja Kimpen. Niels coacht topsporters in zijn eigen zaak. ©  carlo coppejans

Twee weken na die vreselijke dag heeft Kim een casting voor wat de echte start van haar acteercarrière zou worden. Ze doet auditie voor de rol van Saar in Dertigers. Op een manier werkt de allesoverheersende rouw in haar voordeel. “Er waren veel gegadigden voor de rol, maar de moed zakte me niet in de schoenen”, vertelt de actrice, die amper ervaring had. Meer dan een gastrol in Familie en enkele reclamespots stond er niet op haar cv. “Ik liet het zonder veel stress op me afkomen. Het was een periode waarin dat soort zaken minder belangrijk was.”

Een nieuwe passie

Kim krijgt de rol, en plots is een carrière als actrice een optie. Als kind wilde ze zangeres worden, maar in de muziekschool werd snel duidelijk dat dat ‘m niet zou worden. Voor broer Tom is de keuze voor acteren geen verrassing - “ze was altijd expressief en steeds op een podium te vinden” - maar de Kapelse noemt acteren een passie die ze dankzij Dertigers ontdekte. “Ik had nooit kunnen denken dat acteren me zo gelukkig zou maken. Nu voelt het als een droomjob waarin ik nog veel beter wil worden.”

Ondanks de weinige ervaring, vooral in vergelijking met de rest van de cast, moet Kim geen extra lessen volgen van de makers. Voor moeilijke scènes put ze uit persoonlijke ervaringen. Het verdriet om Pippa bijvoorbeeld, maar ook de dood van haar beste vriendin toen ze 23 jaar oud was. Zij stierf in een auto-ongeluk na een avondje uit waar Kim eigenlijk bij zou zijn. “Voor zo’n zware scènes zonderde ik me even af. Huilen op commando is niet makkelijk, maar ik heb het gekund zonder hulpmiddeltjes”, zegt de actrice daarover.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij de opnames van het tweede seizoen is er vooral nieuw geluk. Kim is zwanger van een derde kindje. Niet dat het vanzelf was gegaan. De actrice bleek gezondheidsproblemen te hebben en een noodzakelijke operatie maakte het onzeker of ze ooit nog zwanger zou worden. Wanneer het uiteindelijk toch lukt, toont dochtertje Stella na zeven maanden al tekenen dat ze naar buiten wil komen. Middenin de opnames van Dertigers. “Ik ging ook niet jou verliezen”, schrijft ze daarover op Instagram. “Dus twee maanden lang geen vin verroerd en enkel maar zorgen voor jou.” Op 16 augustus 2016 is Stella daar. Zes weken later staat Kim alweer op de set.

Grote ommezwaai

Met kinderen maken is Kim intussen klaar, zegt ze, en ook Dertigers is officieel afgesloten. Fans krijgen nog een laatste kerstspecial te zien, dan is het aan een nieuwe generatie. Maar met acteren is Kim nog niet klaar. Ze was intussen te zien in Onder Vuur op Eén en maakte de overstap naar het theater in het interactieve stuk Assissen: De sterrenmoord. In het VTM-programma De Verraders veroverde ze harten door zichzelf te zijn, en in De Slimste Mens ter Wereld speelde ze vorig jaar Ella Leyers naar huis die al wekenlang vastgebeiteld zat in haar rood zeteltje. Als een ware celeb heeft de Kapelse tegenwoordig ook een kledinglijn, bij JBC.

Of er nog grote rollen volgen voor Van Oncen, valt af te wachten, maar haar geluk zal er alleszins niet van afhangen. “Dat ik op elk moment kan pivoteren naar de richting die mij gelukkig maakt, voelt voor mij aan als echte luxe”, zegt het manusje-van-alles. Ze ziet haar plotse liefde voor acteren als het bewijs dat het leven altijd een ander plan heeft, hoeveel plannen je zelf ook maakt. “En je moet altijd eens proeven om te zien of het iets voor jou is. Ik sluit een nieuwe grote ommezwaai binnen een paar jaar zeker niet uit. Als het nodig is, kies ik zo weer voor iets totaal anders.” Voor radio, bijvoorbeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER