Politie Brussel pakt journalist Yassin Akouh hardhandig aan na Frankrijk-Marokko: "Ik heb mijn perskaart getoond en de agent lachte me gewoon uit"

Journalist Yassin Akouh is hardhandig aangepakt door de politie van Brussel toen hij verslag wou uitbrengen van de onlusten na de wedstrijd Frankrijk-Marokko op het WK in Qatar. Dat zegt hij in "De afspraak" op Canvas. "De agenten geloofden niet dat ik een journalist was."

Bijna onmiddellijk na de wedstrijd Frankrijk-Marokko op het WK in Qatar gisteravond werd het in Brussel onrustig ter hoogte van de Lemonnierlaan. Ook in Molenbeek en aan het Noordstation hadden de ordediensten de handen vol.

Ditmaal zagen we dat er weinig eigendommen werden vernietigd. Vooral de politie werd geviseerd, er werd vuurwerk op hen afgeschoten

Freelance-journalist Yassin Akouh

Freelancejournalist Yassin Akouh (onder andere MO* Magazine, Knack en De Standaard) was aanwezig aan de Lemonnierlaan om verslag uit te brengen over de relschoppers. "Ook na de vorige matchen was ik aanwezig bij de rellen", vertelt hij in "De afspraak". 

Akouh maakte beelden van de rellen en de politie-interventie. Hij merkte echter een verschil op met voorgaande onlusten in Brussel na WK-matchen. "Het was anders, ditmaal zagen we dat weinig eigendommen werden vernietigd. Vooral de politie werd geviseerd. Er werd vuurwerk op de politie afgeschoten."

Meteen in actie

"Na de winst van Marokko tegen België duurde het heel erg lang voordat de politie ingreep. Ditmaal gebeurde dat al na vijftien minuten." Akouh wilde zich uit de voeten maken en zichzelf in veiligheid brengen, maar het was al te laat. "Op een gegeven moment werd iedereen ingesloten. Ik ook. Overal was er traangas."

BEKIJK - "Ze hebben gedreigd met een klacht indien de beelden gepubliceerd zouden worden", Freelance-journalist Yassin Akouh over zijn aanvaring met de politie in Brussel:

Videospeler inladen...

Ik was aan het stikken en had tranen in mijn ogen. Ik heb toen mijn perskaart getoond en geroepen dat ik journalist was, maar daar werd geen gehoor aan gegeven

Freelance-journalist Yassin Akouh

Akouh, die zelf astmapatiënt is, kreeg het benauwd. "Ik was aan het stikken en had tranen in mijn ogen. Ik heb toen mijn perskaart getoond en geroepen dat ik journalist was, maar daar werd geen gehoor aan gegeven." Volgens Akouh geloofden de politieagenten hem niet.

Hardhandig aangepakt

"Op een bepaald moment heb ik zelf tegen de chef van de politie op het terrein gezegd dat ik van de pers was. Die wou dan pepperspray in mijn ogen spuiten, maar dat heeft hij uiteindelijk niet gedaan. Nadien kwam een andere agent die me bij mijn nek heeft vastgepakt." Akouh wordt op de grond geplaatst bij een groep jongeren die ook aanwezig bij de rellen waren. "Ze hebben mijn handen op mijn rug gebonden." 

Ik heb toen geboeid mijn perskaart uit mijn broekzak gehaald, de agent keek ernaar en is letterlijk beginnen lachen

Freelance-journalist Yassin Akouh

"Even later was een agent naar me op zoek." Die vroeg Akouh naar zijn perskaart. "Ik heb toen geboeid mijn perskaart uit mijn broekzak gehaald. De agent keek ernaar en is letterlijk beginnen te lachen." De agent zou zijn perskaart op de politiewagen gelegd hebben en er foto's van genomen hebben. "Als we de beelden ergens zien verschijnen, dan heb je een klacht aan je been", zou de agent volgens Akouh gezegd hebben.

Gasboetes?

Akouh werd later in een apart busje afgevoerd naar zijn eigen individuele cel. Hij werd om 1.20 uur opnieuw vrijgelaten. "Er werd ons op geen enkele manier duidelijk gemaakt wat onze rechten waren", zegt hij. "Ik maak me zorgen over de band tussen jongeren en de politie."

Eerder zei burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) in "De afspraak" dat alle relschoppers een gasboete krijgen, maar dat klopt volgens Akouh niet. "Ik heb aan een agent gevraagd of ik een boete zou krijgen. Hij antwoordde dat dat afhangt van geval tot geval. Anderen kregen te horen dat er geen boete aan zou vasthangen. Het is dus niet duidelijk."

Reactie Politie

De Brusselse politie zegt de zaak te onderzoeken. "Yassin mag altijd contact opnemen met de politie van Brussel Hoofdstad", aldus Ilse Van De Keere, woordvoerder van Politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene in een reactie aan VRT NWS.

Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Brussel Zuid die net buiten het bewuste gebied ligt, wijst wel op het gegeven dat "een perskaart geen toelating geeft om te gaan staan waar je niet mag staan."

BEKIJK - Het gesprek in "De Afspraak" over freelance-journalist Yassin Akouh en de rellen in Brussel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen