©️ CPU - JoostVH Photography

"Durven kiezen voor andere plannen, samen en apart": wat zijn Dimitri Vegas en Like Mike van plan na hun laatste Sportpaleisshows?

Vanavond en morgen spelen dj's Dimitri Vegas (40) en Like Mike (37) voor de allerlaatste keer twee eindejaarsshows in het Sportpaleis. Het einde van een tijdperk van bijna tien jaar. Maar elk einde is ook een nieuw begin: Dimi en Mike willen meer ruimte voor andere projecten op andere continenten, zowel samen als solo, in de muziek maar ook daarbuiten. "Al zullen we tijdens de kerstperiode altijd in België zijn, bij onze familie", zegt Dimitri Vegas.

Wereldwijd succes of niet, Dimitri Vegas en Like Mike hebben al jaren twee vaste afspraken met het Belgische publiek: op Tomorrowland in de zomer, en in het Sportpaleis eind december. Sinds 2013 sluiten de dj-broers het jaar af met indoorshows in Antwerpen, in samenwerking met Tomorrowland. (lees: met veel visuele toeters en bellen) Na twee jaar coronapauze valt na dit weekend het doek over het Sportpaleisverhaal: geen makkelijke beslissing voor de broers Thivaios, maar een bewuste keuze om verder internationaal te kunnen groeien.

"We verkopen die Sportpaleizen nog steeds uit, dus de belangstelling en de liefde van onze fans is er zeker, maar we willen met dit concept stoppen op een hoogtepunt", vertelt Dimitri Vegas. "Als we zonder compromissen de show willen brengen die we nu maken, met alles erop en eraan, dan moeten we zeker twee Sportpaleizen uitverkopen. We kunnen het risico niet lopen om minder te doen, want dan moeten we te hard inboeten op het geheel."

"Die vaste afspraak heeft wel nadelen: omdat de Sportpaleisdata al 10 jaar geblokkeerd staan in onze agenda, moeten we andere shows in de eindejaarsperiode weigeren. In de VS hebben we belangrijke evenementen gemist, en ook in Azië zijn er andere mogelijkheden. Mike en ik hebben met ons team beslist dat we daarop willen focussen. De Sportpaleizen verplaatsen naar een ander moment zagen we niet zitten. Daarom nemen we met pijn in het hart afscheid. Als we willen groeien, dan moeten we durven kiezen. En zeg nooit "nooit": misschien keren we ooit terug naar het Sportpaleis, met een verbeterd concept. Als het van ons afhangt: heel graag".

Een beeld van één van de vorige Sportpaleisshows van Dimi en Mike
Chris Stessens

Solowerk en filmcarrière

Ook de noodgedwongen pauze door de coronacrisis heeft de broers Thivaios aan het denken gezet, over hoe ze hun leven - professioneel en privé - vorm willen geven. Dimitri Vegas en Like Mike combineren hun duoproject al 15 jaar met nevenactiviteiten. Mike heeft een soloproject ("in die nieuwe muziek kan hij zijn creatief ei kwijt, want het is meer underground dan wat we samen doen"), Dimitri zoekt zijn weg in de filmwereld, zowel voor als achter de schermen.

Afgelopen zomer ging met "H4Z4RD" van regisseur Jonas Govaerts de eerste hoofdrol van Dimitri Vegas in première, na bijrollen in grote Amerikaanse producties als "Jurassic World". 

"Ik had ook een rolletje in de geschrapte "Batgirl" van Adil en Bilall. Voor 2023 zijn er nog geen concrete filmplannen, maar ik doe volop audities. Ik ben blij dat "H4Z4RD" in het buitenland goed is onthaald. We hebben prijzen gewonnen in Spanje en Canada, en de reacties waren positief. We zijn nu aan het proberen om lokale deals te sluiten rond de film in andere landen. Hopelijk levert het voor mij nieuwe filmprojecten op."

Leven en touren zoals we het in 2019 deden, voor de coronacrisis: nooit meer

Nog een inzicht uit de coronaperiode: niet alleen de evenementenwereld is de voorbije twee jaar veranderd, ook de broers zelf. "We hebben het contact met onze fans tijdens die lockdowns echt gemist, maar leven en touren aan hetzelfde tempo als in 2019: nooit meer. Zeker de afgelopen festivalzomer, toen we na twee jaar stilstand weer van 0 naar 100 zijn geschakeld, is dat duidelijk geworden. Jarenlang hebben Mike en ik een min of meer vaste cyclus afgewerkt van telkens 1,5 à 2 jaar, met shows over de hele wereld. Ik heb intussen een zoontje (London, met Anouk Matton, red.) dus het is zoeken naar een balans met ons gezinsleven. Dat vinden Mike en ik als familiemensen allebei trouwens superbelangrijk."

Kerstmis is dus heilig ten huize Thivaios. "Waar ook ter wereld we de komende jaren gaan spelen in december: de kerstdagen vieren we áltijd thuis met onze familie, dat is een must. Een contrast met Nieuwjaar: dan moeten ze ons al 15 jaar niet meer thuis verwachten (lacht). We hebben al op de gekste plaatsen gespeeld dan. Ik herinner me een show in Brazilië, jaren geleden, in een klein hotel met een slecht buffet. Memorabel (lacht). Maar zolang er een cool publiek is dat er zin in heeft, kan het eigenlijk voor ons niet kapot. Begin 2023 trekken we naar India en Thailand."

Maar eerst afscheid nemen van het Sportpaleis, met volgens Vegas "een grootse hommage aan de muzikale geschiedenis van mij en mijn broer, en die van Tomorrowland." Naast een passage van vrouwlief Anouk "MTTN" Matton op vrijdag zijn er nog "enkele extraatjes en verrassingen". "En onze families zijn er naar goede gewoonte ook weer graag bij, als trouwe supporters."

Een beeld van één van de eerdere Sportpaleisshows van Dimi en Mike
Chris Stessens

Meest gelezen