© Foto Kurt

‘s Ochtends is het 1 graad in huis, maar hopelijk niet lang meer: onbekenden laten mama Kyana niet in de kou zitten

Kyana Mahieu (24), die in onze krant met haar peuter op de bank vertelde dat ze haar huis niet kan verwarmen, krijgt hulp. Die komt van de jonge mama Jolien (33), die zo geraakt was door Kyana’s verhaal dat ze een crowdfunding startte. Tot grote dankbaarheid van Kyana, haar vriend en hun 2-jarige dochtertje: “We denken wel dat we onze plan kunnen trekken, maar op een gegeven moment moet je tóch hulp aanvaarden.”

Silke Remmery en Thibaut Renson

Mama Kyana uit het West-Vlaamse Reninge vertelde vorige week in onze krant hoe de temperatuur in de slaapkamer van haar tweejarige dochter amper tien graden bedroeg. Intussen is het buiten nóg kouder geworden, en worden die tien graden zelfs niet meer gehaald. “We slapen nu met drie samen op één kamer, met dubbel glas. Daardoor is het gelukkig toch nog een paar graden warmer dan in de woonkamer.” Al is dat optimistisch: ’s morgens is het daar amper één graad, en in de veranda vriest het zelfs. “We zijn blij als de zon schijnt, dan warmt het op tot 8 graden binnen.”

LEES OOK. Zij kunnen hun huis niet meer verwarmen: “’s Nachts ga ik vaak voelen of mijn dochtertje het niet te koud heeft”

Dat kwam ook Jolien Van der Steen (33) uit het Kempense Lille te weten. Via haar Instagram-pagina kwam ze met Kyana in contact. “Ons zoontje heeft ongeveer dezelfde leeftijd, dus haar situatie bleef nazinderen. Ik stuurde haar een kerstpakket met een pop voor haar dochter, een cadeauset voor haarzelf en een waardebon van een supermarkt, maar daarmee is haar huis nog niet verwarmd. Dus besloot ik een crowdfunding te starten. Zeker toen Kyana vertelde dat haar dochter in het ziekenhuis was opgenomen met longproblemen.”

Jolien Van der Steen (33). 

Sinds woensdagavond is hun dochter weer thuis, zegt Kyana. “Ze had een RSV-infectie. Volgens een verpleegkundige kan de koude ermee te maken hebben, omdat het zo veel energie vraagt om haar lichaam warm te houden dat haar immuunsysteem verzwakt. Het betekende weer ziekenhuiskosten, maar ze heeft wel drie dagen in de warmte kunnen zitten.”

Weer warme douche

Sinds ze haar verhaal vertelde, kreeg Kyana al van verschillende lezers steun. “We aanvaarden niet snel hulp en denken dat we onze plan wel zullen trekken, maar op een gegeven moment móét je die hulp wel aannemen.” Soep en thee werden al opgestuurd, inzamelingsacties voor donsdekens en tapijten georganiseerd en een vrouw doneerde Kyana’s gezin de centen die ze van de energieleverancier terugkreeg. “Genoeg om onze budgetmeter op te laden en weer eens een warme douche te kunnen pakken.” Ze ontving van gulle schenkers samen zelfs 600 euro. “Ik was zo ontroerd, er zijn zo veel goede mensen. Ik belde na die donatie de mazoutleverancier om te vragen onze tank te vullen, maar we bleken eerst nog een openstaande factuur van vorig jaar te moeten betalen.”

©  Foto Kurt

De crowdfunding moet helpen om die tank straks wél onmiddellijk van genoeg brandstof te kunnen voorzien. In één dag zamelde Jolien al meer dan 450 euro in. Nog niet genoeg voor een volle ketel, want volgens Kyana’s berekening hebben ze 1.473 euro nodig voor 1.000 liter. “Maar met het voorlopig ingezamelde geld moet het wel net lukken om de feestdagen warm door te komen, als we een beetje opletten.”

Intussen mikt Jolien nog hoger: op 20.000 euro in totaal. Véél geld, weet ze. “Ons eerste doel is om hen een warm huis te geven, maar we gunnen hen ook een volledig nieuwe start. Ze wonen in een heel slecht geïsoleerd huis en zitten daar vast, omdat ze geen waarborg kunnen betalen voor een ander huurhuis. We kunnen de kans maar wagen om hen te helpen dat toch te doen lukken.”

Wil je Kyana en haar gezin ook steunen? De crowdfunding vind je hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER