DLE

Beschuldigden proces aanslagen dagvaarden ministers Van Quickenborne en Verlinden: maandag al eerste zitting

De beschuldigden in het assisenproces over de aanslagen van 22 maart hebben de Belgische staat - in het bijzonder minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) - in kortgeding gedagvaard. Ze willen dat de omstandigheden veranderen waarin ze elke dag vanuit de gevangenis naar het gerechtsgebouw in Haren worden gebracht.

De voorbije week was er bijna elke dag een opstootje op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016. De beschuldigden klaagden meermaals over de omstandigheden waarin ze naar het gerechtsgebouw gevoerd werden en hoe ze werden behandeld door de politie. Met name de regelmatige naaktfouilles die de beschuldigden moeten ondergaan en blinddoeken die de beschuldigden moeten opzetten tijdens hun vervoer, stuiten de advocaten tegen de borst. 

Omdat de voorzitster van het assisenhof geen zeggenschap heeft over wat er buiten de rechtszaal gebeurt, hebben ze nu minister van Justitie Vincent Van Quickenborne gedagvaard in kortgeding. De advocaten eisen dat er een einde komt aan de naaktfouilles en blinddoeken, als daar niet vooraf een specifieke motivering voor wordt gegeven. Voor elke inbreuk eisen ze een dwangsom van 5.000 euro.

Aanstaande maandag zou al een eerste zitting plaatsvinden en de advocaten vragen dat hun cliënten daarbij aanwezig zouden zijn. In welk gerechtsgebouw die zitting zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

BEKIJK - "Sommigen spreken van een doelbewuste sabotage", zegt Caroline Van den Berghe:

Videospeler inladen...

"Assisenproces gaat door"

Volgens persmagistraat Luc Hennart gaat het assisenproces over de aanslagen gewoon door. De beschuldigden zijn onder aanhouding en zijn dus verplicht om naar assisen te komen (of in de cel te blijven als de politie oordeelt dat de overbrenging niet kan doorgaan). De advocaten moeten zichzelf organiseren naar beide processen, door bijvoorbeeld een medewerker te sturen.

"De rechter in kortgeding zal maandag vaststellen of de zaak klaar is om behandeld te worden", zegt Hennart. "Mogelijk zal de advocaat van de Belgische staat vragen om ze pas later te behandelen. Als de beschuldigden aanwezig willen zijn, kan de rechtbank de zaak inplannen op een ogenblik dat er geen zitting is van het assisenhof."

BEKIJK - "Mijn cliënten hebben heel hard het gevoel dat de beschuldigden in een slachtofferrol kruipen", zegt Anthony Mallego, advocaat van de slachtoffers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen