Foto: Opnieuw & Co

Grote kringwinkel Opnieuw & Co in Nijlen sluit door personeelstekort: "Overheid moet meer doen voor kringwinkels"

De kringwinkel van Opnieuw & Co in Kessel, bij Nijlen, sluit na dit weekend definitief de deuren. Er is te weinig budget om voldoende personeel in te zetten. Tot hiertoe kon de kringwinkel 200 werknemers met een leefloon inzetten via het OCMW van Antwerpen, maar daar valt een groot deel van weg. "De overheid moet meer doen om kringwinkels draaiende te houden", klinkt het bij Opnieuw & Co.

De grote kringwinkel van Opnieuw & Co in Kessel, bij Nijlen, van wel 1.500 vierkante meter groot, sluit na dit weekend de deuren. Dat komt deze keer niet door de energiecrisis, maar door een tekort aan personeel. "We hebben handen tekort. Je zou denken dat je dan een aanwerving doet, maar we hebben daar het budget niet voor", zegt Koen Goemans, directeur van Opnieuw & Co. "Het OCMW van Antwerpen heeft lang 200 mensen met een leefloon kosteloos bij ons tewerkgesteld in de activering naar een job, maar daar vallen er nu 80 van weg."

De situatie waar Opnieuw & Co mee kampt, legt volgens de directeur een groter probleem bloot voor de algemene financiering van kringwinkels. Zo is er een te groot gewicht aan herbruikbare spullen, die door te weinig werkkrachten verwerkt kunnen worden. Daarom komt er een groot deel van die spullen toch op de afvalstapel terecht.

Hergebruikvergoeding

Als oplossing ziet Goemans een hergebruikvergoeding. "Als elke Vlaming 1 cent vergoeding zou betalen, telkens als hij iets nieuws koopt en dat geld in een Vlaams hergebruikfonds zou komen, dan kan van daaruit tewerkstelling in de kringwinkels gefinancierd worden. Op die manier kunnen we perfect 15.000 mensen meer tewerkstellen en in plaats van 5 kilogram per persoon per jaar, 20 kilogram verwerken."

Iedereen heeft de mond vol over circulaire economie en hergebruik, maar in de praktijk zie je dat we minder gaan hergebruiken in plaats van meer

Koen Goemans, directeur Opnieuw & Co

In Nijlen werd er jaarlijks een miljoen kilo aan herbruikbare spullen binnengebracht in het inzamelpunt. "Het hergebruik in Nijlen gaat drastisch dalen en dat is natuurlijk jammer. Iedereen heeft de mond vol over circulaire economie en hergebruik, maar in de praktijk zie je dan dat je stappen moet terugzetten en dat we minder gaan hergebruiken in plaats van meer."

Door de sluiting worden vier leidinggevenden ontslagen. De andere 24 werknemers die in de vestiging werkten, worden in andere kringwinkels tewerkgesteld. Nijlenaren kunnen voor hun herbruikbare spullen na dit weekend terecht in het containerpark, of in andere winkels in Duffel of Lier.

Meest gelezen