Beeld uit Krivoj Rog waar drie doden vielen in een appartementsgebouw
Russian Defense Ministry Press Service

Rusland vuurt "zeker 76 raketten" af op verschillende Oekraïense steden, stroomnetbeheerder Ukrenergo kondigt noodtoestand af

Het Russische leger heeft de afgelopen nacht en ochtend volgens de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht zeker 76 raketten afgevuurd op verschillende Oekraïense steden, waaronder op de hoofdstad Kiev. Daarbij zijn al zeker drie doden en verschillende gewonden gevallen. Vooral de Oekraïense energie-infrastructuur was het doelwit van die aanvallen, waardoor verschillende grote steden als Kiev, Charkov, Soemi en Cherson een tijdlang zonder stroom zaten.

De afgelopen nacht heeft het Russische leger drone- en artillerieaanvallen uitgevoerd op verschillende Oekraïense steden. In de hoofdstad Kiev werden verschillende ontploffingen gemeld, maar ook de noordelijke stad Charkov, de zuidelijke stad Odessa en de centrale stad Krivoj Rog werden door raketinslagen opgeschrikt. Bij een Russische raketaanval op een appartementsgebouw in Krivoj Rog zouden ook drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. De laatste dagen neemt het Russische leger de energie- en civiele infrastructuur van het land opnieuw vaak onder vuur.

Door de Russische aanvallen zaten verschillende Oekraïense steden een tijdlang zonder stroom. Volgens energieleverancier Oblenergo zaten Charkov, de op één na grootste stad in het noordoosten van Oekraïne, en delen van Kiev een tijdlang volledig zonder elektriciteit. Ondertussen zou 55 procent van de bewoners van Charkov wel opnieuw toegang hebben tot stroom. In Kiev zou tegen morgen alles hersteld moeten zijn.

De steden Poltava en Soemi zitten wel nog volledig zonder elektriciteit. Momenteel is het er 1 graad Celsius, maar de komende dagen worden vriestemperaturen voorspeld. De energienetbeheerder Ukrenergo heeft een tijd lang de noodtoestand afgekondigd, maar heeft die intussen weer ingetrokken. Het energiebedrijf kon na de aanvallen van vandaag de helft van de bevolking niet langer van stroom voorzien.

In Kiev schuilen inwoners in een metrostation
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Rusland zou in totaal zeker 76 raketten afgevuurd hebben op Oekraïne. Het Oekraïense leger zou zeker 60 van die raketten onderschept hebben. Dat zegt de opperbevelhebber van het leger van Oekraïne Zaloezjni. Het was één van de zwaarste luchtaanvallen sinds de start van de oorlog op 24 februari. Volgens het energiebedrijf zullen de herstellingen ook langer duren dan gewoonlijk. Het wil voorrang geven aan de kritieke infrastructuur zoals ziekenhuizen, nutsvoorzieningen, ...

Het winterplan van Poetin

Met de winter in het vooruitzicht, is de frontlinie wat gestabiliseerd. Op bepaalde plaatsen wordt wel nog hevig gevochten, zoals in de regio rond Cherson, maar toch ligt de focus nu vooral op luchtaanvallen. Wanneer de sneeuw op de grond ontdooit, zullen we mogelijk weer grotere veranderingen op het strijdtoneel zien. 

De Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur komen er dus niet toevallig. Ze maken deel uit van de doordachte strategie van Poetin, het zogenoemde winterplan. "Rusland is een of zelfs twee trappen omhooggeklommen op de escalatieladder", zei Roger Housen, oud-kolonel in het Belgische leger en defensiespecialist, over het winterplan. Het neemt na militaire doelwitten nu steeds meer burgerdoelwitten onder vuur, met name de energie-infrastructuur, maar ook economische en transportinfrastructuur. Zo wil het Russische leger proberen om Oekraïne op de knieën te dwingen.

Hans Jaap Melissen is correspondent in Kiev. Hij hoorde vanmorgen verschillende ontploffingen in de hoofdstad. "Op een bepaald moment viel de stroom uit en hadden we geen telefoonverbinding meer", vertelt hij. 

"Het Russische leger wil vooral de mensen breken door ze in de kou te zetten, maar ik zie alleen het omgekeerde. Ze worden net standvastiger. Maar de koude maakt het wel moeilijk voor mensen om te overleven."

Het Russische leger wil mensen breken door ze in de kou te zetten. Maar ik zie net het omgekeerde, ze worden net standvastiger

Hans Jaap Melissen - correspondent in Oekraïne

BEKIJK - Inwoners van Kiev moeten opnieuw in de metrostations schuilen voor raketinslagen vrijdagochtend:

Videospeler inladen...

"Grootste aanval sinds 2014"

Volgens Aleksej Kulemzin, de door Moskou aangestelde burgemeester van het door Rusland bezette gebied Donetsk, zijn de raketaanvallen van het Russische leger een reactie op de grootschalige aanval van het Oekraïense leger. Dat zou de grootste aanval sinds 2014 hebben uitgevoerd. "Om exact 7 uur 's ochtends heeft het Oekraïense leger het centrum van de stad Donetsk onderworpen aan de zwaarste aanval sinds 2014", schreef de burgemeester gisteren op Telegram. De Oekraïense bombardementen op Donetsk zouden zeker aan 8 mensen het leven hebben gekost, 23 mensen raakten gewond.

Oekraïne daarentegen wijst met de vinger naar Rusland. Zo zou het Russische leger bij de start van het nieuwe jaar een grootschalig grondoffensief plannen. Ondanks de recente overwinningen van het Oekraïense leger, waarschuwt president Volodomir Zelenski zijn troepen voor hoogmoed. Volgens Westerse analisten neemt de kans dat Rusland een succesvol grondoffensief kan uitvoeren wel zienderogen af.  

Ondertussen heeft de Europese Unie ook een negende sanctiepakket tegen Rusland aangekondigd. Het pakket focust op technologie, financiën en media in een poging om de Russische economie verder te ontsporen. De sancties focussen verder op 200 personen die betrokken waren in aanvallen op burgers en het ontvoeren van kinderen. 

Meest gelezen