GEMEENTERAAD. Pelt schuift grote projecten op naar volgende legislatuur

Geert Van Baelen

Aanpassingen meerjarenplan: Voor de laatste keer nam afscheidnemend burgemeester Frank Smeets (cd&v) de gemeenteraad mee door de aanpassingen van de financiële meerjarenplanning voor de gemeente. “Door de wereldcrisis die ook zijn gevolgen heeft voor onze gemeente, was dit geen gemakkelijke opdracht. Niet alleen zijn er de prijsstijgingen, maar ook onze loonkosten gingen op één jaar tijd met 10 procent omhoog. Volgend jaar wordt dit in evenwicht gebracht door de indexatie van de belastingen.” In 2023 worden de gemeentelijke ontvangsten geraamd op 49 miljoen euro en de uitgaven op 46 miljoen euro. “Het saldo van 3 miljoen is niet toereikend voor de geplande investeringen. Bovenop willen we 12 miljoen euro lenen.” Belangrijke investeringen voor volgend jaar zijn de aanleg van het ‘Park van Lille’, de renovatie van het Neerpeltse gemeentehuis, een trajectcontrole en een stationsplein voor de nieuwe WICO-campus.

Bemerkingen oppositie: De oppositie had moeite met het feit dat belangrijke projecten werden verschoven, en enkele nieuwe fietspaden zoals aan de Houtmolenstraat zelfs naar de volgende legislatuur. “Dit soort werken worden best bekeken in functie van riolerings- en afwateringsdossiers, zodat we geen nieuwe fietspaden moeten opbreken”, stelde Smeets. Groen en Linda Vissers merkten op dat de renovatie van de Willibrorduskapel op het Herent volledig was geschrapt. Schepen Niels Valkenborgh (cd&v): “Voor we renoveren, moet er eerst duidelijkheid zijn over de nieuwe bestemming, en moet er ook uitsluitsel zijn over de nieuwe locatie van het heemkundig museum”. N-VA maakte zich zorgen om de stijgende schulden. “Die gaan volgend jaar naar 34 miljoen euro en zullen wegen op toekomstige generaties”, stelde Frank Seutens (N-VA). “Lenen maakt duurzame investeringen mogelijk die toekomstige lasten drukken. Denk aan de energiezuinige tot -neutrale inrichting van de gemeentehuizen”, reageerde Smeets.

Trajectcontrole: Groen en Lijst Vissers plaatsten vraagtekens bij de 1 miljoen euro die het beleid volgend jaar uittrekt voor een trajectcontrole, en vooral bij de jaarlijks geschatte opbrengsten van meer dan 500.000 euro. “Dit is een verdoken belasting”, stelde Vissers. Hans Proost (Groen) had vernomen dat die trajectcontrole wordt voorzien op de Breugelweg, maar burgemeester Smeets stelde dat er nog geen uitsluitsel bestaat over de locatie. “De opbrengsten zijn misschien positief ingeschat, maar we hopen dat een trajectcontrole niets opbrengt, maar een oplossing biedt aan de klachten van heel wat inwoners over hardrijders in woonstraten.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer