Belga

Antwerpse beiaard weerklinkt weer 3 keer per week

De spits van de Antwerpse kathedraal is opnieuw te bewonderen zonder stellingen en ook de beiaard speelt vanaf nu weer drie keer per week. Dat kon drie jaar lang niet wegens renovatiewerken, buiten een kort interval afgelopen zomer. Vandaag speelt de beiaardier ook een speciaal kerstconcert tussen half 2 en 2.

Twee keer goed nieuws voor de Antwerpenaren: de beiaard van de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal is hersteld en zal opnieuw drie dagen per week bespeeld worden. Daarnaast is de kathedraal weer in volle glorie te bewonderen, want de stellingen rond de gotische spits zijn weg. 

Antwerpenaren hebben er jaren op moeten wachten, want de beiaard was drie jaar lang gesloten door renovatiewerken. Deze zomer kon hij eindelijk weer bespeeld worden, maar dat was niet van lange duur. De beiaardiers ontdekten een rotte balk aan de klokkenstoel die hersteld moest worden.

Na die onvoorziene werken, kan de beiaard vanaf vandaag weer bespeeld worden. De Antwerpse beiaardier speelt vanaf nu opnieuw elke maandag, woensdag en vrijdag, telkens tussen 12 en 13 uur. En om dat te vieren speelt beiaardier Liesbeth Janssens vandaag ook nog een extra beiaardconcert met kerstliedjes vanuit de hele wereld.

Het is nostalgie, vroeger was het tijdens de concerten over de koppen lopen

Antwerpenaren die de beiaard weer gehoord hebben, zijn enthousiast. "Het is nostalgie. Vroeger was dat op maandagavond en dan liep je over de koppen, dat weet ik nog", zegt een voorbijganger. "Het is een gezelligheid, een extraatje dat erbij hoort. En ondertussen ben je aan het raden, welk liedje spelen ze nu?"

Beluister hier het live gesprek met Liesbeth Janssens tijdens het eerste beiaardconcert sinds lang .

Maar ook toeristen vinden het leuk. "Bij ons in Nederland komt het niet veel meer voor omdat de katholieke kerken bijna allemaal zijn afgebroken. Maar ik vind het schitterend, ik heb zelfs meegezongen."

Meest gelezen