© ProCip - creative.belgaimage.be

Stad Brussel heeft begroting in evenwicht voor 2023: "Onderwijs blijft een prioriteit"

De begroting van de stad Brussel voor 2023 is in evenwicht. Dat heeft het stadsbestuur bekend gemaakt. Ondanks financiële tegenslagen door de coronapandemie en de hoge energieprijzen vond de stad de nodige extra inkomsten. In de begroting is een budget voorzien voor onder meer een nieuwe school, parkeerzones voor deelsteps en de renovatie van het beursgebouw.

De toegang tot onderwijs is een prioriteit voor de Stad Brussel. "Dit jaar investeren we opnieuw in een nieuwe schoolcampus voor het Nederlandstalig onderwijs", zegt schepen Ans Persoons. "De leerlingen van de Droomboomschool krijgen een nieuw gebouw en we breiden het aantal plaatsen ook uit met een tienerschool. De school zal duurzaam zijn met een warmtepomp, zonnepanelen en een groene, doorlaatbare speelplaats."

Renovatie beursgebouw

De stad investeert ook in de renovatie van het beursgebouw, waarvan een gedeelte in het teken zal staan van bier. "We zijn trots op onze bieren, het is een troef voor Brussel en het zorgt voor bekendheid in de rest van de wereld", vindt de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS). "De renovatie kost meer dan 60 miljoen euro. Dat is een groot bedrag, maar het beursgebouw is een belangrijk symbool van Brussel en van het land. We moeten onze historische gebouwen promoten."

Staanplaatsen voor deelsteps

Er gaat ook geld naar de aanleg van staanplaatsen voor deelsteps, want nu gebeurt het nog te vaak dat deelsteps overal worden achtergelaten en de weg versperren voor voetgangers. "We gaan tientallen dropzones plaatsen in alle wijken van de Vijfhoek zodat alleen op die plekken steps kunnen geparkeerd worden", zegt schepen Bart Dhondt (Groen). "We willen een stad die er iets netter en georganiseerder uitziet."

Kantoorbelasting

Intussen kom er ook kritiek op de begroting van de stad Brussel. Werkgeversorganisatie VOKA reageert op Twitter "De begroting van Brussel is in evenwicht, mede door een platte belastingverhoging voor alle bedrijven met meer dan 100m² kantoorruimte. De kantoorbelasting gaat omhoog met meer dan 70 procent en zorgt voor 52 miljoen inkomsten voor de stad", aldus woordvoerder Eric Laureys.

Meest gelezen