Jager aangehouden voor doodslag op man met metaaldetector in akker in Tongeren 

De onderzoeksrechter in Tongeren heeft een jager van 48 jaar uit de Antwerpse Kempen aangehouden en opgesloten op verdenking van doodslag op een man van 31 uit Tessenderlo. Het slachtoffer werd levenloos aangetroffen op een veld in Rutten (Tongeren).

De dertiger uit Tessenderlo bleek zaterdagavond te zijn doodgeschoten. De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar niet. Dat doet vermoeden dat het om een tragisch ongeval gaat. 

Voorlopig is de juridische kwalificatie doodslag, maar het openbaar ministerie kleeft altijd een hoge juridische kwalificatie op dergelijke feiten. Die kan later nog altijd aangepast worden. "De verdachte is aangehouden voor doodslag", zegt zijn advocaat Philip Daeninck. "De man is heel erg onder de indruk. Hij gaf te kennen dat hij nooit de intentie had om op iemand te schieten of dodelijk te verwonden. Er is nog bijkomend onderzoek, maar hij verleent zijn volledige medewerking aan het onderzoek."

De jager uit Rijkevorsel is oorspronkelijk van Tongeren afkomstig en was dus zaterdag naar Rutten bij Tongeren afgezakt. In een akker daar was de 31-jarige Ken M. uit Tessenderlo zijn hobby aan het uitoefenen: schatten jagen met een metaaldetector. De jager zou aan het observeren zijn geweest met zijn jachtgeweer, toen het al donker was, en meende waarschijnlijk een dier te zien, waarop het schot gelost werd. Mogelijk heeft de veertiger de regels inzake jagen niet voldoende correct nageleefd, maar dat zal uit verder onderzoek moeten blijken. 

Dinsdag moet de aangehouden jager voor de raadkamer in Tongeren verschijnen, die zal beslissen of zijn aanhouding bevestigd wordt.

Sporenonderzoek

Een boer trof het lichaam van de 31-jarige man uit Tessenderlo maandag aan. De lokale politie Tongeren-Herstappe deed de eerste vaststellingen. Al snel werd de federale gerechtelijke politie van Limburg ingeschakeld voor verder onderzoek. Een forensisch team werd aangesteld, net als de technische en wetenschappelijke politie van de federale politie om een sporenonderzoek uit te voeren.

Bij de dertiger was bloed aangetroffen. Het Limburgse parket bevestigde donderdag dat er ernstige aanwijzingen waren dat het slachtoffer door middel van een vuurwapen om het leven was gebracht. "In het onderzoek naar het verdacht overlijden van een man in Tongeren (Rutten), werden woensdag twee huiszoekingen uitgevoerd door de federale gerechtelijke politie Limburg en politiezone Tongeren. Een verdachte uit de Antwerpse Kempen werd gearresteerd en door de speurders verhoord", had het parket van Limburg donderdag verklaard.

Meest gelezen