Is argwaan van sommige werkgevers over afschaffing ziektebriefjes terecht? "Werknemers zijn net minder lang ziek als ze geen briefje hoeven in te dienen"

Veel werkgevers willen het ziektebriefje behouden uit argwaan dat werknemers misbruik zullen maken, maar die vrees is onterecht. Dat zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis. Volgens hem zijn mensen net minder lang ziek als ze geen ziektebriefje hoeven in te dienen.

Huisartsenvereniging Domus Medica vraagt aan de bedrijven om tijdelijk geen ziektebriefje meer te eisen van hun zieke werknemers, omdat het zo druk is in de dokterspraktijken. 

Sinds eind vorige maand hoeven werknemers van grote bedrijven geen ziektebriefje meer in te dienen als ze maar één dag afwezig zijn. Maar eigenlijk zouden de huisartsen nog het liefst van al willen dat je binnenkort altijd tot drie dagen kan thuisblijven, zonder ziektebriefje. 

Veel werkgevers staan op de rem en blijven argwanend. Is die vrees terecht? "Ik begrijp die argwaan voor een stuk. Maar in Nederland en in veel Scandinavische landen hebben ze niet de gewoonte om een ziektebriefje te vragen. Dat heeft geen impact op het kort ziekteverzuim", zegt professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis van de KU Leuven.

Minder lang ziek

Meer zelfs, als je het ziektebriefje afschaft zijn werknemers net minder lang ziek, zegt Godderis. "Mensen voelen zich beter na 1 of 2 dagen en komen dan terug werken. Terwijl artsen vaak veiligheidshalve een langere termijn voorschrijven. Wat je wel ziet, is dat mensen iets vaker ziek zijn. Eigenlijk is het min of meer een nul-operatie."

Ook als je het ziektebriefje zou afschaffen, moeten werknemers nog altijd melden dat ze ziek zijn. En dat zou volgens Godderis het best gebeuren bij de rechtstreekse leidinggevende. "Je kan je dan niet elke week ziek melden. Het is veel makkelijker om komedie te spelen voor een arts die je amper kent, dan voor je baas. Dat is een hogere drempel in de praktijk. Als een werknemer dan toch onterecht een ziektebriefje krijgt, dan heeft die een extra wapen."

Wederzijds vertrouwen

Volgens Godderis zullen er altijd werknemers zijn die profiteren van het systeem. "Maar dat is nu ook zo. Het ziektebriefje is er en er is nog altijd onterecht ziekteverzuim. Dat ligt rond de 8 procent. Als je het verplicht maakt om je ziekte te melden bij je leidinggevende dan verhoog je net de drempel." 

Het draait allemaal om wederzijds vertrouwen, zegt Godderis nog. "Tijdens de coronacrisis is het kort ziekteverzuim net gedaald. Toen was er veel telewerk en kon de werkgever niet anders dan de werknemer te vertrouwen. De invloed daarvan op het ziekteverzuim is dus positief. Ook telewerk zelf is een zeer efficiënt middel om mensen toch te laten werken, ook als ze zich wat ziekjes voelen."

Meest gelezen