AFP or licensors

20 jaar oud, 16 meter acrylglas én voorbije 2,5 jaar gerenoveerd: hoe kon het fout lopen met de AquaDom in Berlijn?

De AquaDom in Berlijn beheerst het wereldnieuws nadat het kolossale aquarium het onverwacht heeft begeven. Nochtans was de constructie pas gerenoveerd. Hoe kan het dan zo fout lopen? Dit weten we op dit moment.

Wat was de AquaDom?

AquaDom was het grootste cilinderaquarium ter wereld. De acrylglazen koker was 16 meter hoog en had een diameter van 11,5 meter. Meer dan 1.500 tropische vissen van een honderdtal verschillende soorten zwommen er rond in 1 miljoen liter water. 

Een lift in het midden van het aquarium bracht toeristen zes verdiepingen omhoog door de onderwaterwereld. "Het is een enorm verlies in de aquariumwereld", vertelt Thomas Van Puymbroeck, aquariaan in ZOO Antwerpen in "De wereld vandaag" op Radio 1.

BEKIJK - Zo zag de AquaDom eruit in betere tijden:

Videospeler inladen...

Hoe oud was de AquaDom?

AquaDom werd ingehuldigd in december 2003 in het Radisson Collection Hotel in Berlijn. Architect Sergei Tchoban wilde het nieuwe hotel in het centrum van de stad een spectaculair en onderscheidend karakter geven en kwam zo op het idee van dit bijzondere aquarium. De bouw van de tank kostte 12,8 miljoen euro. 

Het Radisson Hotel ligt in de Dom Aquarée in het centrum van Berlijn, vlak bij de bekende televisietoren. Dom Aquarée is een multifunctioneel gebouw met daarnaast appartementen, kantoren en restaurants. Het complex wil werken en plezier combineren en vestigde op de begane grond de toeristentrekker Sea Life Berlin. AquaDom werd de ware blikvanger van de onderwaterdierentuin. 

imagebroker.com

Wat is er vandaag gebeurd?

Vanochtend rond 5.45 uur is de AquaDom plotseling en met een luide knal opengebarsten en volledig leeggelopen. De schade aan het hotel is enorm. De deuren van de lobby en het meubilair zijn de straat op geblazen of gestroomd. De kelder van het gebouw liep onder water en zelfs de straten in de buurt lagen vol puin. 

Twee mensen zijn door de scherven van het aquarium geraakt en waren gewond. Hotelgasten zelf zijn in bussen opgevangen. 

Waarom heeft de AquaDom het begeven?

Hoe het komt dat het wereldberoemde aquarium het opeens begaf, is nog niet bekend. De Berlijnse senator voor Binnenlandse Zaken Iris Spranger (SPD) zegt dat de eerste tekenen wijzen op "materiaalmoeheid".

Al vindt Steve Vermote, directeur van Sea Life Blankenberge, dat nogal kort door de bocht. "Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak was. Een combinatie van de koude temperaturen en technische defecten met bijvoorbeeld de lift zouden een barst kunnen veroorzaken." 

"De temperaturen in Berlijn zakten 's nachts tot min 10 graden terwijl de tropische vissen in water van rond de 20 graden zwemmen. Puur acrylglas is wel weerbestendig, dus een combinatie van oorzaken lijkt plausibeler."

Temperatuurwijzigingen doen materiaal krimpen en uitzetten. "Dat kan invloed hebben op zwakke plekken die bijvoorbeeld in het glas aanwezig zijn", licht Van Puymbroeck toe. 

BELUISTER - Het gesprek met Thomas Van Puymbroeck in "De wereld vandaag":

De puinhoop op straat nadat het gigantisch aquarium uiteen barstte.

Kan een renovatie er voor iets tussen zitten?

Opvallend: de AquaDom was pas gerenoveerd, een operatie die 2,5 jaar duurde. Daarbij zijn de afdichtingen van silicone vernieuwd en grondig gereinigd. Afgelopen zomer is het aquarium weer geopend.

"Acrylaat is een chemische verbinding van stoffen en kan ook slijten, zeker na 20 jaar", vertelt Van Puymbroeck. "Eveneens kunnen het glas en de siliconen van een aquarium dat een tijd leeg staat en daarna opnieuw gevuld wordt, zoals na een renovatie, druk ondervinden. Het is belangrijk dat dat heel geleidelijk gebeurt."

BEKIJK - De ravage in het hotel nadat het aquarium was gebarsten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen