Carla (55) overleefde de brutale home-invasion ternauwernood. ©  tpa, Chris Verhaeghe

“Zelfs nadat ik mijn dood had geveinsd, werd ik in de nek gestoken”: Carla (55) overleefde ternauwernood brutale home-invasion door eigen petekind

Steenokkerzeel/Kortrijk/Harelbeke -

Voor de correctionele rechtbank van Brussel is vrijdag het proces van start gegaan rond een brutale home-invasion in Steenokkerzeel. De slachtoffers, een koppel vijftigers, overleefden de feiten ternauwernood. “Ik veinsde dat ik dood was”, getuigt Carla Bolyn. (55). “Maar zelfs daarna werd ik nog in de nek gestoken.” Het parket eist tot dertien jaar cel tegen de drie daders, die de schuld in elkaars schoenen schuiven. Een van hen is het petekind van de slachtoffers.

Chris Verhaeghe

De feiten speelden zich af in de nacht van 29 op 30 oktober 2021. Wat begon als een verrassingsbezoek van petekind Jonathan B. mondde uit in een gruwelijke home-invasion. De twee slachtoffers werden met snelbinders gekneveld, zwaar geslagen en ook meermaals in de hals en borststreek gestoken met een mes. Ze werden uiteindelijk voor dood achtergelaten, waarna de daders met een beperkte geldsom, de bankkaarten en de camper van de slachtoffers ervandoor gingen. Het koppel kon uiteindelijk opgepakt worden in Munsterbilzen.

LEES OOK. “Ze moesten sterven, om petekind niet te verraden”: drie mensen opgepakt voor brutale homejacking, slachtoffers in levensgevaar

Kort na de feiten konden drie verdachten worden opgepakt. Het gaat om het petekind van de slachtoffers, zijn vrouw en een vriend van het koppel. Die laatste zou volgens het parket de hoofddader zijn, die geprobeerd zou hebben om beide slachtoffers om het leven te brengen met tal van messteken.

Maandenlang in coma

“Dit zijn weerzinwekkende feiten”, begon openbaar aanklager Michael Splingard zijn vordering. “Deze zaak had evengoed voor het hof van assisen kunnen eindigden. Het tafereel was een slagerij waardig. Een van de slachtoffers heeft gelukkig de reflex gehad om te doen alsof ze dood was, dat is de enige reden dat ze het heeft overleefd. Haar echtgenoot heeft uiteindelijk maandenlang in een coma gelegen. Het is duidelijk dat de daders geen getuigen wilden achterlaten. Dit gaat om poging tot moord.”

Volgens het parket zaten petekind Jonathan B. en zijn vriendin Sandra I. uit Kortrijk al een tijdje in financiële problemen. Ze beraamden een plan om de meter van Jonathan B. te bestelen, met behulp van een kompaan. “Jonathan belde aan en kwam de woonkamer binnen”, vertelt slachtoffer Carla Bolyn. (Lees verder onder de foto)

Twee van de drie verdachten werden ingerekend in een café in Munsterbilzen. De slachtoffers overleefden ternauwernood. Foto rechts onder: Jonathan B. met zijn vrouw Sandra I. en slachtoffer Stefaan B.  ©  tpa, rr

“Hij had een vriend mee, die opeens mijn echtgenoot een slag gaf. Toen ik vroeg wat er aan de hand was, heeft Jonathan met een lach zijn schouders opgehaald en is hij naar buiten gegaan. Zijn vriendin heeft ons vastgebonden, waarna die derde man ons meermaals met een mes heeft gestoken. Na zeven messteken veinsde ik dat ik dood was, maar zelfs daarna werd ik nog in mijn hals gesneden.”

Niet gestoken

Beide slachtoffers werden na de feiten zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Carla Bolyn onderging sindsdien dertien operaties en staat vol littekens. Haar echtgenoot, Stefaan B., lag vier maanden in coma en was zowel fysiek als mentaal niet in staat om het proces bij te wonen. Het parket eist 13 jaar cel tegen Donnie M., die de messteken zou hebben toegediend. Voor de twee andere beklaagden vordert de openbaar aanklager een celstraf van 12 jaar.

De drie verdachten geven allen toe dat ze aanwezig waren bij de home-invasion, maar ze ontkennen stuk voor stuk dat ze de slachtoffers met een mes hebben gestoken. Het koppel wijst naar Donnie M. uit Harelbeke, die op zijn beurt beweert dat Jonathan B. zijn meter en haar echtgenoot in de borst en hals heeft gestoken. De advocaten van de beklaagden vroeg stuk voor stuk om de beklaagden vrij te spreken voor poging tot moord en foltering. (Lees verder onder de foto)

Jonathan B. en zijn vriendin Sandra I. vliuchtten na de feiten naar Munsterbilzen en werden daar opgepakt. ©  tpa

“Leven gebeterd”

“Mijn cliënt heeft zijn leven gebeterd en kan aan de slag gaan bij een bedrijf dat op de hoogte is van de hele situatie”, pleitte meester David Dendoncker. “Hij volgt ook een begeleiding. Als hij dit parcours wil voortzetten, kan dat enkel bij een straf van maximaal vijf jaar cel met uitstel. We beseffen dat dit moeilijk ligt, maar we vragen de rechtbank om dat te overwegen. Hij heeft enorm veel spijt van wat er is gebeurd en was op het moment van de feiten onder invloed van drugs. Hij heeft een vreselijke misstap begaan, maar twaalf jaar cel is een zware straf.”

Ook hoofdverdachte Donnie M., die al elf veroordelingen opliep voor diefstallen en drugs- en gewelddelicten, hoopt op een milde straf. “Ik wil mijn verantwoordelijkheid opnemen, maar enkel voor wat ik gedaan heb”, verklaarde hij. Sandra I. beweert dan weer dat ze enkel bevelen opvolgde van Donnie M.

Het vonnis in deze zaak valt op 20 januari 2023.