Europees Mensenrechtenhof verzoekt België opnieuw onderdak te geven aan asielzoekers

©  Kristof Vadino

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België voor de vierde keer verzocht “onderdak en materiële bijstand te verschaffen” aan asielzoekers die geen opvang kregen ondanks beslissingen van het Belgische gerecht dat ze gehuisvest moeten worden.

lto
Bron: BELGA

Het Mensenrechtenhof had al gelijkaardige uitspraken ten aanzien van België gedaan op 31 oktober (voor één enkele asielzoeker), op 15 november (voor 148 asielzoekers), 21 november (190 asielzoekers) en 1 december (122 asielzoekers). Het sprak zich dit keer uit over 160 asielzoekers. 

Andermaal vraagt het hof aan België “de beschikkingen van de arbeidsrechtbank van Brussel uit te voeren en aan de betrokken eisers onderdak en materiële steun te verschaffen om in hun basisbehoeften te voorzien”. 

De eisers hebben verschillende nationaliteiten en kwamen tussen september en december in België aan. Het Belgische gerecht oordeelde dat de autoriteiten hen opvang moeten bieden, maar die beslissingen werden tot nu toe niet uitgevoerd. Het Europees Mensenrechtenhof verzocht België vrijdag dus de gerechtelijke beslissingen voor elk van deze asielzoekers uit te voeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen