© VRT

SPOILER ALERT - Verrassende wending in "Thuis": vast personage sterft en verdwijnt zo definitief uit reeks

In "Thuis" heeft het personage Paulien een ongelukkige val in de escaperoom van Bob en Lowie niet overleefd. Daarmee verdwijnt onverwacht een vast personage uit de reeks én neemt actrice Tina Maerevoet (38) na 15 jaar definitief afscheid. "Ook voor mij was het schrikken dat mijn personage zou sterven, dus ik ben benieuwd hoe de kijkers gaan reageren."

De dood van Paulien zal voor veel "Thuis"-kijkers bijzonder onverwacht aanvoelen, want momenteel draait één van de belangrijkste verhaallijnen rond haar lang gekoesterde kinderwens. 

In de aflevering van gisteren hadden Paulien en Lowie, die als vrienden samen een kind willen krijgen en opvoeden, nog goed nieuws gekregen. Hun draagmoeder Tamara is effectief zwanger na een ivf-traject, met sperma van Lowie en een donoreicel van Pauliens zus Katrien.

Dat geluk was van korte duur, want een testspel in de escaperoom van Lowie en Bob maakte vanavond een abrupt einde aan het leven van Paulien. Ze valt tijdens het spel met een VR-bril door een glazen tafel, waardoor haar halsslagader wordt doorboord. De verwondingen worden haar fataal. Een grote klap voor Lowie, die plots zonder goede vriendin en "zus" verder moet in het draagmoedertraject. 

Het personage Paulien Snackaert maakte begin 2008 haar opwachting als één van de twee puberdochters van Julia. Actrice Tina Maerevoet heeft "een rol die 1,5 jaar zou lopen" uiteindelijk 15 jaar gespeeld. Ze begon op haar 23e, als pas afgestudeerde actrice. Gedurende één seizoen nam ze een pauze om tijd te maken voor andere projecten. Paulien evolueerde van "rebelse puber met wiskunde als lievelingsvak" tot fotografe en zakenvrouw met een bewogen privéleven. "Een personage met vlees aan, en veel miserie, soms iets te veel", zegt Maerevoet daarover. 

BEKIJK - De laatste scène van Paulien en de hoogtepunten in haar "Thuis"-leven:

Videospeler inladen...

De laatste scène

De fatale val van Paulien is de allerlaatste "Thuis"-scène die actrice Tina Maerevoet heeft ingeblikt, ruim twee maanden geleden. "Een zenuwachtige draaidag op locatie, met een lach en een traan. Ik was al emotioneel voor de opnames, en halverwege de draaidag ook bij Mathias Vergels, met wie ik als Lowie veel scènes heb gespeeld. Omdat de opnames met de stuntvrouw niet van een leien dakje zijn gelopen, werd er ook veel gelachen. Mijn personage Paulien is tot het laatste moment een taaie tante gebleken (lacht). Na de opnames was er een afscheidsfeestje. Dank ook aan mijn lieve vriendin en collega Amara Reta (die Nora Amrani speelt, red.) om te carpoolen die dag."

"Ik weet al van oktober vorig jaar dat het verhaal van Paulien zou eindigen. Ondertussen heb ik er vrede mee, maar toen schrok ik enorm. Ik ben ingelicht op de jaarlijkse vergadering die elke "Thuis"-acteur heeft over de grote verhaallijnen van het personage in het volgende seizoen. Ik had het helemaal niet verwacht, omdat ik wist dat ik samen met het personage Lowie de veelbesproken verhaallijn rond het ouderschapstraject zou spelen."

Personages Paulien en Lowie in één van de scènes over het draagmoederschap in "Thuis"
© VRT

"Maar ik ben ook realistisch: toen ik begon bij "Thuis" in 2008 waren we met een vaste kern van ongeveer 25 acteurs, nu zijn er een 40-tal vaste rollen als je alle freelancers meerekent, terwijl we jaarlijks even veel afleveringen maken met hetzelfde budget: dan besef je als acteur in een dagelijkse fictiereeks dat dit kan gebeuren. Ik kijk met plezier en dankbaarheid terug op een mooie periode met fijne mensen. Mijn allereerste auditie ooit was bij "Thuis": het werd mijn eerste job waar ik met goesting ben blijven plakken."

Over haar exit en laatste scène heeft Maerevoet geen inspraak gehad in het scenario. "Ik had nooit kunnen denken dat ik door een banale val definitief aan mijn einde zou komen. Als actrice was het fijner geweest om in mijn eindscène meer zelf te kunnen spelen. Dat ik in een emotionele scène nog een laatste keer alles uit de kast had kunnen halen. Maar ik neem de schrijvers absoluut niets kwalijk. Ik ben heel benieuwd hoe de "Thuis"-kijkers op de dood van Paulien gaan reageren."

Kindercoach achter de schermen

Maerevoet sluit het "Thuis"-hoofdstuk niet volledig af. Achter de schermen blijft ze actief als kindercoach, iets wat ze al vijf jaar combineert met de rol van Paulien. "Ik begeleid 8 jonge acteurs, tussen de 2 en de 18 jaar oud, tot 2 à 3 dagen per week. Mijn taak is om hen zo veel mogelijk op hun gemak te stellen, zodat ze vrij kunnen spelen. Het geeft me enorm veel energie en voldoening. Vrijdag heb ik mijn laatste scène als Paulien gedraaid, en maandag stond ik gewoon weer op de set als coach."

Kinderen op een televisieset: er komt veel bij kijken, en het levert een pak anekdotes op. "De kleinste kindjes die Leo spelen, houd ik achter de schermen bezig en tijdens de opnames moet ik hen bijvoorbeeld op het juiste moment laten reageren, een boterham met choco doen eten of een puzzel laten afwerken. Resultaat: tijdens de scènes zit ik vaak onder tafel of hang ik over de camera om hen letterlijk in de hand te houden of bij te sturen (lacht). Bij personages als Yasmine en Febe gaat het meer om het juist krijgen van de dialogen. Bij de tieners die Zihame of Britney spelen, komt er nog meer acteerwerk bij kijken. Als ze ergens op vastlopen, ben ik er voor hen."

Daarnaast geeft Maerevoet deeltijds les en heeft ze veel theaterwerk. "Tot eind december speel ik "Tegenwoordig heet iedereen sorry", een voorstelling op basis van een boek van Bart Moeyaert. Ik werk aan twee nieuwe voorstellingen, waaronder één met een tekst van Dimitri Leue. Het zwarte gat lonkt dus zeker niet. Na 15 jaar op de set van een dagelijkse fictiereeks staat er in mijn agenda voor 2023 ook wat rust. En geen wekker meer om 5.15 uur."

© VRT

Meest gelezen