Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Heerlijk simpel’ van Foodbag + win 3 exemplaren

Nona Heremans
10 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Heerlijk simpel’ van Foodbag te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

1. Scampi’s in tomatenroomsaus met rijst, courgette en kerstomaten

Benodigdheden voor 2 personen

  • 250 g witte rijst
  • 2 courgettes
  • 350 g rode en gele kerstomaten
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 24 scampi’s
  • een snufje paprikapoeder
  • zout en zwarte peper
  • 70 g tomatenpuree
  • 400 ml room
  • 2 eetlepels bruschetta rosso (of een Italiaansekruidenmix)

Bereidingswijze

  • Breng de rijst aan de kook in 800 ml water. Laat zo’n 15 minuten zachtjes koken tot de rijst beetgaar is en giet af.
  • Snijd de courgettes in blokjes van 0,5 cm. Halveer de kerstomaten. Pers de knoflook.
  • Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de scampi’s kort aan op hoog vuur, 30 tot 60 seconden per zijde volstaat. Kruid met het paprikapoeder, zout en zwarte peper (zie tip). Ze moeten niet gaar zijn, maar door ze aan te bakken, krijgen ze extra veel smaak. Haal uit de pan.
  • Verhit een nieuwe scheut olijfolie in dezelfde pan van de scampi’s en bak de courgette, kerstomaten en knoflook 3 minuten op middelhoog vuur. Schep de tomatenpuree in de pan, laat 30 seconden meebakken en blus met de room. Roer goed om. Voeg vervolgens de bruschetta rosso toe en kruid met zout en zwarte peper. Laat het geheel nog 5 à 7 minuten sudderen op een laag vuurtje, tot de courgetteblokjes gaar zijn.
  • Leg de scampi’s in de saus en laat nog 1 à 2 minuten pruttelen. Proef van de saus en breng verder op smaak met zout en zwarte peper. Serveer de scampi’s in tomatenroomsaus met de rijst. Smakelijk!

Tip: Hou je van een beetje pit? Voeg dan wat cayennepeper of chilipoeder toe.

2. Quinoabowl met falafel en krokante kikkererwten

Benodigdheden voor 2 personen

  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g kikkererwten uit blik
  • 1 eetlepel chilikruiden of tex-mexkruiden
  • zout en zwarte peper
  • olijfolie
  • 250 g quinoa
  • 1 bosje radijs
  • 1 rode ui
  • 1 grote broccoli
  • 20 falafelballetjes
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 100 g veldsla

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Hak de knoflook fijn. Schep de helft van de knoflook en de uitgelekte kikkererwten in een kommetje. Kruid met de chilikruiden, zout en zwarte peper. Giet er een flinke scheut olijfolie over en schep goed om. Schep de kikkererwten op de bakplaat en schuif zo’n 10 à 12 minuten de oven in.
  • Breng de quinoa aan de kook in 800 ml water. Laat 10 à 15 minuten zachtjes koken, tot de quinoa beetgaar is, en giet af.
  • Zet een pot lichtgezouten water op het vuur voor de broccoli. Snijd de radijzen in dunne plakjes. Snijd de ui in ringen. 5 Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook ze zo’n 5 minuten. Giet af en spoel onder koud water.
  • Giet een scheutje olijfolie in een ruime pan en bak de falafelballetjes zo’n 5 à 6 minuten op een middelhoog vuur.
  • Tahindressing: pers de helft van de limoen. Giet het limoensap (zie tip) en de tahin in een kommetje. Voeg een scheutje water toe. Schep de rest van de knoflook mee in het kommetje en kruid met het currypoeder, zout en zwarte peper. Meng tot een gladde dressing.
  • Schik de broccoli, radijsjes, rode ui, falafelballetjes, veldsla en de quinoa in een kom. Werk af met de krokante kikkererwten en tahindressing. Serveer er een partje limoen bij. Smakelijk!

Tip: Proef bij het maken van de tahindressing regelmatig. Voeg eventueel extra limoensap toe.

3. Curry met kippenballetjes en paksoi

Benodigdheden voor 2 personen

  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 verse gember
  • 1 rode chilipeper
  • 1 paksoi
  • 4 wortels
  • 250 g witte rijst
  • 50 g pindanoten
  • 600 g kippengehakt
  • zout en zwarte peper
  • olie
  • 120 g currypasta rendang
  • 400 ml kokosmelk
  • 10 g Thais basilicum

Bereidingswijze

  • Snijd de uien in parten. Rasp de knoflookteentjes fijn. Rasp ook de gember fijn, tot je ongeveer 2 koffielepels hebt. Hak de chilipeper in fijne ringetjes (verwijder eventueel de zaadlijst voor minder pit). Snijd de paksoi in zijn geheel in fijne repen en de wortels in kleine staafjes.
  • Breng de rijst aan de kook in 800 ml water. Laat zo’n 15 minuten zachtjes koken tot de rijst beetgaar is en giet af.
  • Rooster de pindanoten goudbruin in een pan zonder vetstof.
  • Kruid intussen het kippengehakt met zout en zwarte peper. Rol balletjes van ongeveer 3 cm (zie tip). Verhit een scheutje olie in een (wok)pan en bak de balletjes 1 à 2 minuten aan op een hoog vuur. Haal ze uit de pan, ze garen straks verder in de saus.
  • Verhit opnieuw een scheutje olie in de pan. Fruit de ui, knoflook, gember en chilipeper zo’n 2 minuten op een laag vuur. Voeg de paksoi, wortel en currypasta rendang toe en stoof de groenten nog 2 à 3 minuten aan. Voeg daarna de kokosmelk en de balletjes toe en laat het geheel nog 5 à 7 minuten sudderen op een laag vuur met het deksel op de pan.
  • Hak intussen het Thais basilicum fijn (zie tip).
  • Serveer de curry met balletjes met een schep rijst. Werk af met het Thais basilicum en de pindanoten. Smakelijk!

Tip: Vind je geen Thais basilicum in de winkel? Vervang het dan gerust door koriander of munt.

Win 3 exemplaren van ‘heerlijk simpel’

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Lannoo drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…