Sander Gillis, presentator De Warmste Week: "Het goede doel steunen vanuit Het Warmste Huis, het is een droom die uitkomt” 

Overmorgen start De Warmste Week die dit jaar in het teken staat van kansarmoede. Vanuit Hasselt zullen Fien Germijns, Kawtar Ehlalouch, Eva De Roo en Sander Gillis zes dagen lang non-stop radio maken. Vier presentatoren, die we graag vier vragen voorleggen: over kansarmoede en samenleven in Het Warmste Huis. Vandaag blikken we vooruit met Sander Gillis (MNM).

Sander Gillis (30)

  • Presentator "Gillis & Govaerts" (MNM) en Ketnetwrapper
  • Presenteert De Warmste Week sinds 2021
  • In een relatie met Cato Peeters (ook presentatrice bij MNM)
  • Heeft een kat: JJ
  • Sanders DWW-concerttip: Omdat Het Kan Soundsystem & Average Rob
    ("En Goldband, maar die had Fien Germijns al getipt")

Wat betekent kansarmoede voor jou?

"Ik kwam de eerste keer écht in aanraking met kansarmoede toen ik scoutsleider was. In de jeugdbeweging zie je soms dat er kinderen zijn die plots niet meegaan op kamp omdat het te duur is, of dat ze op weekend net iets minder spullen meehebben dan de anderen. Het woord armoede nemen ze natuurlijk zelf niet in de mond, want ze schamen zich vaak voor hun situatie."

"Als leiding waren we daar uiteraard niet blind voor en probeerden we te helpen waar mogelijk. Bij de opkuis van de scoutslokalen op het einde van het jaar gaven we bijvoorbeeld alle achtergelaten spullen (die na een laatste oproep niet werden opgehaald) aan kinderen waarvan we wisten dat ze die goed konden gebruiken. Dat kan een wereld van verschil maken: een slaapzak bijvoorbeeld kost stukken van mensen."

"Ter voorbereiding van De Warmste Week heb ik uiteraard ook de lijst bekeken van alle 270 projecten die we dit jaar steunen en ik ben enorm onder de indruk van de diversiteit van die projecten. Dat gaat van samen koken tot kinderen leren fietsen of muziekliefhebbers de kans geven om eens een concert van hun favoriete band in de AB mee te pikken. Je staat er vaak niet bij stil, maar er zijn zo veel manieren waarop we kunnen helpen.”

BEKIJK - “Leren fietsen gaf me zelfvertrouwen”: Kansarmoede gaat over meer dan alleen geld:

Videospeler inladen...

Wat ga je in Het Warmste Huis het meeste missen?

“Mijn kat JJ. Mijn lief uiteraard ook - dat moet ik er dan van thuis altijd bij vertellen -, maar ik zal toch vooral JJ missen. Ik heb heel lang gewacht om een kat in huis te halen, maar dat uiteindelijk doen was de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb. Ik krijg er zoveel liefde van en hij is de bron van zoveel geluk in mijn leven." 

BEKIJK - Toen Sander Gillis enkele weken geleden 30 werd, smokkelde Laura Govaerts kat JJ de MNM-studio's binnen (swipe voor alle foto's en video's):

"Iets anders waar ik gelukkig van word, is Lego. Als kind was ik al enorme fan en sinds ik enkele jaren geleden de sets voor volwassenen heb ontdekt, is de passie helemaal terug. De nieuwste set die ik gekocht heb, is “Starry Nights”, het bekende schilderij van Van Gogh, maar dan gemaakt uit Lego. Die set ligt al een tijdje klaar om te bouwen, maar misschien is De Warmste Week wel het ideale moment om er eindelijk aan te beginnen.”

Waaraan zouden je huisgenoten zich kunnen storen?

"Om nog even bij die Lego te blijven: ik zal moeten opletten dat ik geen blokjes laat rondslingeren, want iedereen weet natuurlijk dat het ontzettend pijnlijk is als je op zo’n blokje trapt."

"Iets anders waar de huisgenoten zich misschien aan zullen storen: ik heb hen al verteld dat ik snurk en dat heeft toch voor behoorlijk wat ophef gezorgd. Maar ook de andere presentatoren hebben al slaapkamerrituelen prijsgegeven waar ik dan misschien wat minder mee overweg kan. Kawtar is bijvoorbeeld iemand die graag "snoozet", terwijl ik zelf van het principe ben: als de wekker afgaat, sta je op. Dan hoef je niemand nodeloos te storen met een wekker die constant afgaat."

"Maar het wordt vooral een fijne week hoor, we hebben elkaar al ontmoet en het klikt enorm goed. Ik kijk ook uit naar de sfeer die in en rond Het Warmste Huis zal hangen: vroeger ging ik na de examens ook al ganse dagen rondhangen aan Het Glazen Huis in Gent waar toen onder meer Tomas De Soete en Sofie Lemaire "Music For Life" presenteerden. Nu mag ik zelf het goede doel steunen vanuit Het Warmste Huis in Hasselt: het is een droom die uitkomt.”

Op 20 december 2009 bedekte een sneeuwlaag het Glazen Huis van "Music For Life" op het Woodrow Wilsonplein in Gent
© VRT 2009 Geert Van Hoeymissen

Jullie verlaten Het Warmste Huis op kerstavond: hoe ga jij Kerstmis vieren?

"Ik heb mij door Eva en Fien laten leiden in die beslissing en zij gaven me de raad om de avond zelf niet meer naar een groots familiefeest af te zakken. De Warmste Week is fysiek en emotioneel zwaar en dan wil je niet uitgeput aan de feesttafel voor je uit zitten te staren. Dus ik ga kerstavond doorbrengen met mijn vriendin en met de kat, we gaan iets lekker eten en dan op tijd gaan slapen."

"Gelukkig herstel ik zelf heel snel: één nacht eens goed doorslapen en ik ben opnieuw de oude, dus vanaf 25 december maak ik met plezier weer tijd voor de familie. En er staan al best veel familiefeesten op de agenda.”

Meest gelezen