Alexander Dumarey

Tijd om de kerstkalkoen te vervangen door tofu? "Er zijn zo veel vooroordelen over vegan eten"

De feestdagen staan voor de deur en de kalkoenrecepten worden van onder het stof gehaald. Wat een gezellig feest zou moeten zijn, brengt vaak ook stress met zich mee. Bijvoorbeeld als je moet koken voor een grote bende met verschillende wensen, of als je als vegan moet aanschuiven bij je vleesetende familie. Waar komt onze kalkoentraditie vandaan? En wordt het tijd om die te vervangen door een plantaardig alternatief? Tv-kok Loïc Van Impe (29), vegan chef Teun Lauwerier (29) en voedselhistorica Laura Danckaert (28) aan tafel bij Aurélie in een nieuwe aflevering van "Snapt ge mij nu?".

"Snapt ge mij nu?" is een podcast voor en door jongeren, gehost door Aurélie Boffé. Aurélie gaat in gesprek met jonge twintigers die allemaal een andere visie hebben op een actueel onderwerp. Zo laat ze elke stem in het debat horen. De podcast is beschikbaar op alle podcastkanalen en op VRT MAX. 

Luister hier naar de aflevering:

Loïc Van Impe (29) is tv-kok en staat dit jaar in de keuken voor Kerstmis. Hij moet koken voor 20 personen. Op het menu: oesters, zalm en een Aziatische fondue. Koken voor zo'n grote groep is niet evident, vooral als gasten specifieke wensen of intoleranties hebben. Maar dat vindt Loïc geen probleem. "Alles hangt af van je attitude. Voor mij is dat een challenge om uit te zoeken hoe we iedereen blij kunnen maken." Loïc eet zelf veel plantaardig en vindt dat we minder vlees moeten consumeren. "Vlees is nog nooit zo toegankelijk geweest. Dat beseffen we nu pas, na decennia te veel vlees te hebben gegeten en een gigantische impact te hebben gemaakt op het klimaat. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen, zonder met het bestraffende vingertje te zwaaien."

Als wij vlees kopen, beelden we ons in dat het varkentje in een wei heeft gespeeld en een goed leven heeft gehad. 

Loïc Van Impe, tv-kok
Alexander Dumarey

Loïc blijft wel nog werken met dierlijke producten. "Als wij vlees kopen, beelden we ons in dat het varkentje in een wei heeft gespeeld en een goed leven heeft gehad. Niets is minder waar. Ik vind dat je dat onder ogen moet zien als je vlees consumeert. Maar ik werk daar wel nog mee. Vlees zit ingebakken in mijn opleiding als kok. Ik ben opgegroeid in de traiteurszaak van mijn ouders en heb daar duizenden kreeften en zalmen zien passeren. Dat is een deel van wie ik ben. En het is ook gewoon lekker."

Teun Lauwerier (29) is chef in het Antwerpse restaurant Humm en eet sinds dit jaar enkel nog plantaardig. "Ik heb die switch gemaakt uit miserie. Ik heb me ingelezen over productie van vlees, melk en eieren. Ergens weet iedereen dat wel, maar we laten die informatie niet echt toe. Mensen vertellen me vaak dat ze kaas niet kunnen laten staan. Maar eens dat die gruwelijke beelden in mijn hoofd zaten, kon ik dat niet meer eten. Ik mis het dus echt niet. Ik kook ook elke dag lekkere plantaardige gerechten. Het was dus een gemakkelijke overstap."

Als mijn vrienden komen eten, doe ik extra mijn best om hen te tonen dat vegan eten écht lekker is.

Teun Lauwerier, chef Humm
Alexander Dumarey

Volgens Teun zijn er nog heel wat vooroordelen over vegan eten. Die wil hij ontkrachten in en naast het restaurant. "Als mijn vrienden komen eten, doe ik extra mijn best om hen te tonen dat vegan eten écht lekker is. Zij hebben veel vooroordelen en denken altijd dat ze iets raars voorgeschoteld zullen krijgen." Maar over het algemeen krijgt Teun positieve reacties. "Vooral de mensen van onze generatie snappen waar het vandaan komt en steunen me daarin. Ik geef ook vegan kookboeken cadeau. Dat helpt."

Laura Danckaert (28) is historica bij Centrum Agrarische Geschiedenis. Bij haar zal er waarschijnlijk wel kalkoen op tafel belanden. "Een recente klassieker", zegt ze. Volgens Laura is het bij ons een traditie om vlees en andere luxueuze producten op tafel te zetten tijdens Kerst. "Belgen eten veel vlees. In het begin van de 20ste eeuw dachten we dat vlees ons veel energie zou geven en goed zou zijn voor de arbeidsproductiviteit. Maar na de oorlog zijn er nieuwe richtlijnen uitgegeven en werd het eten van groenten gepromoot. Ondanks alle nieuwe kennis blijft de Vlaming vasthouden aan zijn vlees en koolhydraten."

Eten hangt samen met je identiteit. Daar komen veel emoties bij kijken en kan dus zorgen voor verhitte discussies. 

Laura Danckaert, voedselhistoricus
Alexander Dumarey

De afgelopen 15 jaar is onze vleesconsumptie wel aan het dalen, zegt Laura. In België is de groep vegetariërs en veganisten aan het groeien. Die telt nu 8% van de bevolking, waarvan 5% veggies en 3% vegans. Twee jaar geleden was dat nog 5% in totaal. We zien vooral vegetariërs in de rijkere, hoger opgeleide groepen en in steden. Maar het blijft een polariserend topic. "Eten hangt samen met je identiteit, dat is iets cultureels. Daar komen veel emoties bij kijken en het kan dus zorgen voor verhitte discussies."

Wat wil jij horen in een volgende aflevering? Stuur jouw suggesties via DM naar de Instagrampagina van VRT NWS.

Meest gelezen