Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt de vraag van de week: "In een relatie zijn er zoveel meer dimensies dan het seksuele”

Wat als je partner en je beste vriendin niet door één deur kunnen? Kan je beide relaties met elkaar verzoenen zonder opofferingen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in "Nieuwe feiten" (Radio 1), en voortaan ook op VRT NWS: "Besef heel goed dat je prioriteit bij je partner ligt."

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in het Radio 1-programma "Nieuwe Feiten" een vraag van een luisteraar. Deze week: "Mijn partner voelt zich bedreigd door een jarenlange vriendschap. Wat ik ook doe, ik kan haar niet van mijn trouw overtuigen. Maar ik wil mijn vriendschap ook niet kwijt.” 

De vraag van Sven: "Mijn partner voelt zich niet gerespecteerd door mijn beste vriendin. Ik wil beide relaties in stand houden. Hoe pak ik dit aan?"

Sven heeft al bijna twee jaar een fijne relatie met Linda. “We hebben goede seks, goede gesprekken en we brengen ontspannen tijd met elkaar door. Voor die tijd was ik 25 jaar lang single. Tijdens die periode bouwde ik een vriendschap op met Petra, met wie ik veel deelde. Een liefdesrelatie was dit niet, omdat ik me niet tot haar aangetrokken voelde. Omgekeerd was dat wel het geval."

"Via mij leerde ze haar man kennen en intussen hebben ze twee kinderen. Er ontstond een dynamiek waarbij ik voor een deel een rol vervulde die haar man niet altijd spelen kon. Nu liggen de zaken anders: Linda voelt zich door Petra niet gerespecteerd. We maken vaak ruzie over Petra. Ze voelt zich niet gesteund door mij en vertrouwt me niet. Hoe kan ik haar gevoelens erkennen zonder mijn vriendschap op te offeren?”

BELUISTER - Rika Ponnet antwoordt op de vraag van Sven in "Nieuwe Feiten"

Het antwoord van Rika Ponnet: "Je kan niet de bemiddelaar tussen beide vrouwen spelen”

“Een enorm dilemma”, erkent Rika Ponnet. “Dit gaat toch iets verder dan een leuke vriendschap. Sven was lang single en ik vermoed dat een groot deel van zijn emotionele behoeftes door Petra ingevuld werden.” Ponnet begrijpt dat Linda die band als een bedreiging ervaart: “In een relatie zijn er immers meer dimensies dan het seksuele aspect."

Een volwaardige keuze

“Sven nam afstand van Petra toen zijn contact met Linda onder druk stond en niet uit eigen beweging. Hij is de bemiddelaar tussen beide dames en dat klopt niet.” Ponnet onderstreept het belang van een volwaardige keuze: “Ook Petra vraagt zijn aandacht. Dat blijkt uit het feit dat zij geen respect heeft voor zijn partner, dat die nu zijn prioriteit en eerste keuze is."

Hun vriendschap kan zeker bestaan, maar blijft wel ondergeschikt aan zijn relatie

Durf te kiezen

Tijd voor Sven om bij zichzelf te rade te gaan, vindt Ponnet. “Wat was de echte betekenis van zijn contact met Petra? Want 25 jaar is een erg lange tijd om zo’n relatie vol te houden. Hij kiest seksueel voor iemand, maar niet emotioneel.”

“Ik zeg: kies. De storm zal pas gaan liggen, wanneer de vrouw waarmee hij nu samen is het gevoel heeft dat hij voor haar kiest. Dat betekent niet dat hij Petra moet afwijzen. Maar Sven moet haar wel vertellen dat hij nu wat meer voor zijn relatie gaat en dat hun contact naar de achtergrond verschuift. Ik heb niet het gevoel dat die keuze in zijn hart vandaag duidelijk is.” 

BELUISTER – Meer relatietips van Rika Ponnet horen? Beluister de podcast “Vraag het aan Rika”.

Meest gelezen