Direct naar artikelinhoud
Website logo
kijktip'Is crypto het nieuwe goud?'

De maakster van ‘FIRE’ na de ophef: ‘Geld ligt gevoeliger dan seks’

Cheeru MampaeyBeeld Kristof Ghyselinck

De makers van de controversiële – en intussen van VRT MAX verwijderde – documentaire ‘FIRE’ hebben een nieuwe reeks klaar, en opnieuw spelen cryptomunten een sleutelrol. ‘Is crypto het nieuwe goud?’, nu op Streamz te zien, maakt u wegwijs in de jungle van de digitale munten. Of u binnenkort in Dubai of een ander zonnig oord kunt rentenieren, wil tv-maker Cheeru Mampaey niet garanderen.

HUMO Wordt ‘Is crypto het nieuwe goud?’ een informatieve documentaire of eerder een reeks als ‘The Sky Is the Limit’?

CHEERU MAMPAEY «Het is een combinatie van human interest en documentaire. Voor zware journalistiek moet je niet bij mij zijn. Ik streef altijd naar een mix van informatie en entertainment – ideaal voor na een zware werkdag.»

HUMO Waren er deelnemers die zich na de opschudding over ‘FIRE’ wilden terugtrekken?

MAMPAEY «Nee, integendeel. Ze waren allemaal nog meer gemotiveerd om hun verhaal te vertellen.»

HUMO Hadden ze een opbeurende boodschap? Het voorbije jaar is de ene cryptomunt na de andere gecrasht en is de FTX-beurs geïmplodeerd.

MAMPAEY «De koers van de bitcoin is met 60 procent gezakt, er worden online munten gestolen en mensen worden voortdurend opgelicht op sociale media, waar hen fenomenale winsten worden voorgespiegeld. Ook dat tonen we in de reeks: elke deelnemer is al eens opgelicht of gehackt. Net daarom wilden ze trouwens getuigen. Griet, bijvoorbeeld, is tienduizenden euro’s lichter gemaakt en wil nu anderen waarschuwen. Maar ze blijft in cryptomunten geloven.»

HUMO Zou jij bitcoins durven te kopen?

MAMPAEY «Ik héb er gekocht, voor 500 euro (lacht). Ik geloof wel dat die munt een blijver is, maar er circuleren ook veel shitcoins, heb ik geleerd. Daar blijf je beter af.

»Ik ben vooral onder de indruk van het concept van NFT’s (non-fungible tokens, digitale objecten, red.). Daar zou ik ooit graag in investeren, maar ik zou er zeker niet mijn hele kapitaal in steken.»

HUMO Nog even over ‘FIRE’: had je de rel verwacht?

MAMPAEY «Ik heb al series gemaakt die ik zelf controversiëler vind – over OnlyFans of plastische chirurgie, bijvoorbeeld. Maar ik heb nu wel geleerd dat geld een gevoeliger onderwerp is dan seks.»

HUMO Eén getuige in ‘FIRE’ bleek een schakel in een piramidespel te zijn en argeloze beleggers veel geld afhandig te maken. Heb je nu meer research gedaan naar de deelnemers?

MAMPAEY «We checken altijd hun achtergrond, voor zover dat mogelijk is. Van het piramidespel waren we alleszins niet op de hoogte, omdat we ons vooral op de levensstijl van de deelnemers hebben gefocust.»

‘Is crypto het nieuwe goud?’
Nu op Streamz