© ZB

Fierheid overheerst bij Marokkaanse supporters: “We hebben geschiedenis geschreven”

Fierheid overheerst bij de Limburgse fans van Marokko nadat hun ploeg de vierde plaats pakte op het WK voetbal. “We kunnen niet zeggen dat we hebben verloren.”

Zahra Boufker/Chris Nelis

Aan het pleintje van het Huis van Abraham in de wijk Meulenberg kwamen tientallen voetbalfans samen om naar de WK-match Marokko-Kroatië, het duel voor de derde plaats, te kijken. Al tijdens de eerste minuten scoorden beide ploegen. De aanwezigen hoopten op een overwinning en op een goede match om zichzelf aan op te warmen. “We spelen goed, met Bilal El Khannouss (speler van KRC Genk, nvdr) moeten we vandaag winnen”, klonken de supporters nog hoopvol vooraf. “We hopen op die derde plaats. Winnen of niet: Marokko heeft dit WK geschiedenis geschreven.”

Historisch

Uiteindelijk keken de Marokkanen in de tweede helft tegen een achterstand aan. Een achterstand die ze niet meer te boven kwamen. Zo pakt Kroatië het brons. Marokko eindigt na een geweldig toernooi als vierde. “We kunnen niet zeggen dat we hebben verloren. Marokko is de vierde beste voetbalploeg van de wereld. Een mooie prestatie. Kroatië heeft goed gespeeld. Marokko heeft veel kansen genomen, maar het wilde vandaag niet lukken”, aldus Khadija en Fatima, die nu al uitkijken naar het volgende WK. “Deze keer zijn ze geen kampioen maar wie weet de volgende keer.”

“Het Marokkaans elftal heeft ons niet alleen mooie familiemomenten gegeven. Ze hebben het Marokkaanse imago in een positief daglicht geplaatst”, zegt jongerenwerker Brahim. “In de wijk Meulenberg, in Houthalen-Helchteren, in Limburg, in heel de wereld. Een historisch moment dat we niet snel zullen vergeten.”

“Ik ben trots. Het is de eerste keer dat een Afrikaans land zo ver is gekomen op een WK. We hebben geschiedenis geschreven”, zegt een piepjonge supporter.

De organisatoren van het voetbalevenement, een aantal vrijwilligers van de wijk, hebben ook taart en andere lekkernijen voorzien voor iedereen. Ze sloten af met vuurwerk.

©  zb

Genk

Ook in Bar Goud in het centrum van Genk werd samen naar de wedstrijd gekeken, al waren ze wel met minder dan tijdens de halve finale. Zo’n tweehonderd supporters van Marokko verzamelden om de troostwedstrijd te volgen. Geen toeterende fans dus in Genk. Het avontuur zit erop voor Marokko. Een met onvergetelijke momenten en een resultaat waar ze vooraf alleen maar konden dromen.

Tientallen fans probeerden Marokko naar de overwinning te stuwen in Houthalen. © ZB

Kroatië komt vlak voor rust op voorsprong, tot teleurstelling van de aanwezige fans. ©  zb

Papa Youssef geniet samen met zijn kinderen van een broodje kefta terwijl ze naar de match kijken. “We gaan inshallah winnen met 3-2 voor Marokko. We zijn sowieso blij omdat ze zover zijn geraakt.” ©  zb

©  zb

©  zb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer