© SD/KB

Boer mag op Pukkelpopwei blijven

Boer Jules Vandickelen (78) mag van de rechter de Pukkelpopwei blijven bewerken. Stad Hasselt, sinds 2011 de eigenaar van het festivalterrein, was naar de vrederechter getrokken omdat ze de boer er weg willen. Volgens de stad is Vandickelen geen pachter maar een huurder, en is zijn opzegtermijn verstreken. Maar de vrederechter besliste woensdag dat Vandickelen de wei mag blijven pachten zoals hij dat al 57 jaar doet. “Dit vonnis heeft geen gevolgen voor het festival, Pukkelpop blijft gewoon op de wei in Kiewit”, klinkt het bij de stad.

Geert HOUBEN

Boer Vandickelen pacht al sinds 1960 de grond waar Pukkelpoppers onder meer feestvieren in de Marquee, Dance Hall en Boiler Room. Toen de stad Hasselt in 2011 de wei voor 2,6 miljoen euro van de Jezuïeten kocht, kregen ze er Vandickelen als pachter bij. De boer claimde zelfs een vergoeding van de Jezuïeten omdat ze zijn voorkooprecht schonden door de grond aan de stad te verkopen, maar daarover kreeg hij ongelijk.

Toch weigerde de zeventiger de wei te verlaten, en voelde zich daarin gesterkt door de Belgische wetgeving die pachters bescherming biedt.

400 pakken gras

Dat leidde tot een jarenlange strijd met de stad Hasselt, die woensdag door de vrederechter beslecht werd. De stad haalde aan dat Vandickelen in het eerdere vonnis over het voorkooprecht geen ‘pachter’ maar een ‘huurder’ wordt genoemd en dat de boer dus allang vertrokken had moeten zijn na opzegging van het huurcontract en uitbetaling van een vergoeding. Volgens de stad bewerkt Vandickelen de wei ook niet en brengt het hem dus niets op. Niet waar, zegt de boer. “Ik haal per jaar 400 grote pakken gras van het land.”

De vrederechter gaf Vandickelen gelijk. “Er kan moeilijk betwist worden dat er sedert vele jaren een pachtovereenkomst bestaat tussen de eigenaar en de stad”, luidt het vonnis. “Die overeenkomst is ook erkend door de inrichters van Pukkelpop: op 20 mei 2011 hebben de burgemeester en de gemeentesecretaris een brief aan de boer geschreven om te melden dat zij de gronden gekocht hebben. Hierin staat letterlijk ‘Bovenvermelde gronden worden door u gepacht’.” Volgens de vrederechter is die pachtovereenkomst nog altijd van kracht.

“Ja, we zijn in het ongelijk gesteld”, beaamt schepen van Juridische Zaken Gerald Corthouts (CD&V). “Het vonnis bevestigt niet wat we gevraagd hadden. Het is niet dat we een persoonlijke vete met de boer voeren, maar we willen graag in totaliteit over de gronden beschikken. Dat geeft ons meer bewegingsvrijheid.”

Dat de boer de gronden tijdens Pukkelpop afstaat in ruil voor een vergoeding speelt wellicht mee. “We gaan ons nu beraden wat de consequenties zijn en welke mogelijkheden we hebben. Ik kan in elk geval duidelijk stellen dat Pukkelpop niet in het gedrang komt. Nu niet en de volgende jaren niet.”

En de boer, hij ploegde voort. Vandickelen was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.