Ex-staatssecretaris Paul De Keersmaeker (93) overleden

Paul De Keersmaeker (rechts) op een aandeelhoudersvergadering van Interbrew in 2001.  ©  vum

Paul De Keersmaeker, decennialang burgemeester van Kobbegem en de latere fusiegemeente Asse, en gewezen Kamerlid, staatssecretaris en Europarlementslid voor de CVP, is vrijdagochtend thuis overleden. Hij was al een tijd ziek, en werd 93.

dvv
Bron: belga

De Keersmaeker was een telg uit een welgestelde brouwersfamilie: de brouwerij Mort Subite is dezer dagen (via Maes) een onderdeel van Heineken. Hij was decennialang burgemeester: van 1959 tot 1976 van Kobbegem, en van 1977 tot 1984 van de fusiegemeente Asse.

De Keersmaeker was decennialang Kamerlid en zetelde van 1974 tot 1981 in het Europees Parlement. Hij stond bekend als een dossiervreter, was de Vlaamse zaak genegen en ijverde ervoor de verfransing in randgemeenten rond Brussel in te dijken door fusies te bewerkstelligen, zegt zijn voormalige woordvoerder. Dat gebeurde onder meer in Kobbegem, dat later fuseerde tot Asse, waar hij jarenlang burgemeester was.

De Keersmaeker onderhandelde mee over het Egmontpact. In 1981 werd hij staatssecretaris voor Europese Zaken en Landbouw onder premier Wilfried Martens, met wie hij een goede verstandhouding had. Hij bleef op post tot 1992. De Keersmaeker liet zich onder meer opmerken met zijn succesvolle aanpak van de Afrikaanse varkenspest, en verzette zich in 1982 – toen België voorzitter van de Europese Raad was – tegen de Britse blokkering van de landbouwprijzen.

De begrafenisplechtigheid van De Keersmaeker vindt vrijdag om 11 uur plaats in de kerk van Kobbegem.