Het kost amper 16 euro, en de smaak is onbetaalbaar: sterrenchef kookt een goedkoop kerstdiner

Het wordt een kerstfeest waarbij we nooit zo hard op de kleintjes hebben gelet. Maar laat dat geen reden zijn om niet goed te feesten. Tweesterrenchef Filip Claeys van De Jonkman in Brugge stelde voor ons een kerstmenu samen waarbij u voor 16 euro per persoon vier gangen lang scoort op hoog niveau. Alain Bloeykens werkt af met een paar wijntips. Smakelijk.

Chris Snick

HAPJE: gefrituurde wonton, pesto van peterselie, knolselder en Oud Brugge

Gefrituurde wonton, pesto van peterselie, knolselder en Oud Brugge. ©  Bahnmuller

Benodigdheden voor 4 personen

• 2 loempiavelletjes

• ¼ knolselder

• 60 g zonnebloempitten

• 35 g koriander

• 35 g spinazie

• 30 g peterselie

• 40 g Parmezaanse kaas

• 2 g look

• 7 cl olijfolie

• 50 g Oud Brugge kaas

• 2 g paprikapoeder (of, bij voorkeur, gerookt paprikapoeder)

Bereiding

Wonton:

Snij de loempiavelletjes middendoor, frituur op 160° tot ze mooi krokant en goudbruin zijn. Werk af met zout.

Pesto:

Mix de zonnebloempitten, koriander, spinazie, peterselie, parmezaan, look en olijfolie tot een gladde massa. Werk af met peper en zout.

Knolselder:

Snij de knolselder in fijne plakjes. Steek in naar de gewenste vorm. Werk af met olijfolie en witte wijnazijn (of citroensap), peper en zout. Laat gedurende 30 minuten marineren.

Afwerking

Plaats de wonton in het midden van het bord, werk af met de pesto, plakjes knolselder en rasp er de Oud Brugge op en wat paprikapoeder.

De wijntip van Alain: Crémant d’Alsace Brut, Cave de Bennwihr, Elzas, Frankrijk

“Het hoeft niet altijd cava of prosecco te zijn. Crémant uit de Elzas is een feestelijk alternatief, gemaakt volgens dezelfde wijze als champagne. Weelderig parelend, frisse neus van bloesems, appel en citrus, verrassend romig in de mond, meer rijp wit fruit, tikkeltje brioche, pittig en levendig in de afdronk. Scherpt meteen de honger aan terwijl het rijpe fruit probleemloos het hapje weet te ondersteunen.”

Bij Colruyt: 7,95 euro. Promotip: vanaf 3 stuks 6,66 euro per fles.

VOORGERECHT: tartaar van rode poon met rode biet en amandelcrème - 3,5 euro p.p.

Tartaar van rode poon met rode biet en amandelcrème. ©  Bahnmuller

Benodigdheden voor 4 personen

• 4 filets van rode poon

• Olijfolie

• Citroen

• 1 rode biet

• 100 g geschaafde amandel

• 5 g look

• 20 cl melk

• 40 g Parmezaanse kaas

• Zuurdesemtoast

Bereiding

Rode poon:

Verwijder de graatjes in het midden, verwijder het vel en snij de filets mooi in brunoise (blokjes). Meng ze met peper, zout, citroensap en olijfolie.

Rode biet:

Schil de rode biet in lange slierten, kook ze kort in gezouten water, kruid ze met peper en zout en rol ze op als een cannelloni.

Amandelcrème:

Rooster de schilfers in een pan, voeg fijngesneden knoflook toe en bevochtig met melk. Laat dit 10 minuten trekken op een zacht vuur en mix daarna tot een gladde massa. Hou één schilfer over. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.

Zuurdesemtoast:

Neem de gebakken zuurdesemtoast – als je geen zuurdesembrood hebt mag het ook toast van gewoon brood zijn – en rasp er de Parmezaanse kaas op. Doe er daarna nog een beetje zeste van citroen op.

Afwerking

Plaats de rode poon in een ronde vorm op het bord, plaats de toast erbovenop met centraal erop de rol van biet. Doe er de geroosterde amandelschilfer op - met eventueel een takje kervel om het af te maken - en serveer de amandelcrème errond. Dat laatste kan mooi met een spuitzak.

De wijntip van Alain: Viñas del Vero Chardonnay 2021, Somontano, Spanje

“Komt uit Somontano, een hippe regio in het noordoosten van Spanje aan de voet van de Pyreneeën. Heel herkenbaar en loepzuiver, gedomineerd door witte bloemen, rijpe perzik, abrikoos en vanille, rond en soepel in de mond, meer exotisch fruit, flink wat hout maar het frisse zuur zorgt voor het nodige evenwicht. Het vettige van de wijn accordeert perfect met de crème van de noot terwijl het frisse zuur de tartaar van rode poon weet te accentueren.”

Bij Delhaize: 4,99 euro. Promotip: tot en met 4 januari ‘2 plus 1 gratis’.

HOOFDGERECHT: Gebakken fazant met witloof en frietjes - 7,5 euro p.p.

Gebakken fazant met witloof en frietjes. ©  Bahnmuller

Benodigdheden voor 4 personen

• 4 fazantfilets

• 8 aardappelen

• 200 g veenbessen (diepvries)

• 1 eetlepel aalbessenconfituur

•150 g suiker

• 2 stronken witloof

• 10 cl calvados

• 30 cl kalfsfond

• 100 g hoeveboter

Bereiding

Fazant:

Kruid de fazant met peper en zout. Bak de filets aan in een pan op de velkant tot die mooi goudbruin zijn. Hou de braadjus apart. Plaats in een ovenschotel. Voeg er wat boter aan toe en bak gedurende 6 à 8 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.

Frietjes:

Schil de aardappelen. Snij in gewenste dikte. Bak voor op 150° tot ze mooi zacht zijn. Bak op het laatste moment af op 190° tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Werk af met zout.

Veenbes:

Kook de veenbessen met de suiker op gedurende 2 minuten. Laat een halfuurtje rusten voor je ze serveert.

Witloof:

Snij het witloof in de lengte en hou enkele blaadjes apart. De andere stukken bak je traag aan in boter met peper, zout en een snuifje suiker tot ze mooi zacht en gekaramelliseerd zijn.

De andere blaadjes snij je in de gewenste vorm en werk je af met peper, zout, olijfolie en citroensap.

Saus:

Bevochtig de bakpan met braadjus en de calvados. Voeg er de kalfsfond en aalbessenconfituur aan toe en laat gedurende 10 minuten zachtjes koken. Werk af met een klontje boter dat je er in roert.

Afwerking:

Plaats een filet op het bord, werk af met gebakken witloof, witloofblaadjes, veenbesjes, saus en frietjes. Leg maar een deeltje van het witloof en de frietjes op het bord en plaats de rest in schalen op tafel.

De wijntip van Alain: Nero d’Avola 2021, Ballaturi, Sicilië, Italië

“Frietjes zijn niet meteen een zegen voor de wijn. Reken daar nog de fazant en het licht bittere accent van het witloof bij, en je weet dat je best kiest voor een jonge, vlotte en heel toegankelijke rode wijn die toch wat ruggengraat heeft. Zoals deze Siciliaan, barstensvol gevuld met rood en zwart fruit, vooral rijpe zoete kers en bosbes, mondvullend van bij de start, ietwat smeuïg, zachte kruiden, gepolijste tannines en prima frisheid van begin tot einde.”

Bij Aldi: 4,79 euro

DESSERT: Crèpe Normande met vanille-ijs - 3 euro p.p.

Crèpe Normande met vanille-ijs. ©  Bahnmuller

Benodigdheden voor 4 personen

• 1 jonagold appel

• 50 cl melk

• 3 eieren

• 50 g suiker

• 90 g bloem

• boter (20 g voor beslag en nog wat om te bakken)

• 4 bolletjes vanille-ijs

• 10 cl calvados

Bereiding voor 4 personen

Beslag pannenkoek:

Mix de melk, eieren, suiker en bloem tot een homogene massa. Voeg er 20 g gesmolten boter aan toe.

Appel:

Snij de appel in dikke plakjes en steek het klokhuis uit.

Calvados:

Flambeer de calvados eerst even apart in een pannetje.

Pannenkoek:

Bak de appel in boter aan langs beide zijden in een antikleefpan. Zet de appel onder met pannenkoekbeslag en bak gedurende 2 minuten tot die goudbruin is. Draai de pannenkoek en bak de onderkant tot die goudbruin is. Doe drie eetlepels kristalsuiker op de pannenkoek met wat gesmolten boter. Draai de pannenkoek nog eens en laat de suiker karamelliseren. Schep er de pannenkoek uit, draai die om en plaats die dus zo op een ingeboterd bord (zeer belangrijk) zodat de laatst gebakken zijde bovenaan ligt.

Afwerking

Werk de pannenkoek af met een bolletje vanille-ijs en een beetje calvados. Voor kindjes - of wie geen calvados lust - kan dat achterwege gelaten worden.

Met de truc met de hoevekip wordt het nog goedkoper

“Tijdens de eindejaarsperiode liggen supermarkten vol met voeding die uit alle hoeken van de wereld komt”, zegt Claeys. “Dat is niet alleen minder duurzaam, aan die reis richting België hangt ook vaak een prijskaartje. Kies je voor groentjes van hier, dan bespaar je sowieso al wat. Zeker als je ook kiest voor seizoensgroenten. Onze eigen Belgische tomaten zullen tijdens de eindejaarsfeesten prijzig zijn omdat ze in serres gekweekt worden waar ze stoken met dure energie. Ik koos voor knolselder en witloof. Recht in het seizoen, en dus ook voor een schappelijk prijsje. Voor het voorgerecht koos ik niet de klassieke zalm of tong die dezer dagen massaal gekocht wordt. Wel voor poon. Een visje uit onze zee dat niet populair is tijdens de feestdagen en dat drukt de prijs. Je betaalt al snel tien euro minder dan voor zalm én het is ook een goeie daad. Want tijdens en na de feestdagen wordt er veel van die minder populaire vis vanuit de veiling gewoon afgevoerd richting de voederfabriek omdat die niet verkocht raakt.”

“Wie de prijs voor het menu nog wat verder wil drukken, kan de fazant nog vervangen door hoevekip. Zo komt de prijs op amper 12 euro per gast. Hoe je de kip bereidt? Kruiden met peper en zout en daarna in de pan op de velkant aanbakken tot die mooi goudbruin is. Plaats op een ovenschotel, voeg er wat boter aan toe en bak gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat daarna nog 30 minuutjes rusten onder aluminiumfolie, versnijd de kip en serveer op een warm bord.”

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws