Dirk en Yvonne Hijma en Irina en Dirk Hendrik staan aan de Park&Ride Merksem wat te sukkelen met hun smartphone. “Hoe krijgen we dat gratis tramticket nu gescand?” ©  Joris Herregods

Nederlanders vinden weg naar park-and-rides, maar veel onduidelijkheid over openbaar vervoer: “Hoe zat dat met die gratis tram?”

Blijkbaar heeft toch niet iedereen de raad opgevolgd om zaterdag het viaduct van Merksem te mijden, want al in de voormiddag was het door de werken filerijden op de Ring. Sabine en Hennie Brussée uit Leiden wel. “Het stond goed op voorhand netjes aangeduid, dus we zijn hier vlot geraakt. Heel handig deze park-and-ride, maar hoe geraken we nu in hemelsnaam gratis op de tram?”

Karin Vanheusden

Al een hele week waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer voor ernstige hinder op de Antwerpse Ring richting Gent. Net in het drukste weekend van het jaar moeten er dringend werken worden uitgevoerd aan het viaduct van Merksem, waardoor het verkeer op een rijstrook moet in plaats van op vier. Om mensen te overtuigen te parkeren op een van de park-and-rides aan de rand van de stad, zijn die het hele weekend gratis. Net als het tramticket richting stadscentrum.

Sabine en Hennie Brussée uit Leiden staan te dralen aan de park and ride Merksem. “Weet jij waar we het gratis tramticket kunnen krijgen?”, vragen ze. “De slagbomen van de parking stonden open, dus we zijn zo binnengereden. Kunnen we zonder ticket de tram op? Wordt er niet gecontroleerd? Dit vind ik toch een beetje eng.”

Sabine en Hennie Brussée uit Leiden. ©  RR

LEES OOK. Mobiliteitscampagne mislukt, opnieuw overvolle parkings in Antwerpse binnenstad: “Een ellende hier in de stad”

Flyers zoeken

Ook Dirk en Yvonne Hijma en Irina en Dirk Hendrik uit Den Helder proberen via hun smartphone te weten te komen hoe ze nu gratis op de tram kunnen. “Wij komen helemaal uit het noorden van Nederland, maar zijn op weekend in Oosterhout, vlakbij Breda”, zegt Yvonne. “En nu willen we gaan kerstshoppen en glühwein drinken op de kerstmarkt. We hebben op voorhand alles goed uitgezocht en zijn zo te weten gekomen dat je best je auto in een van de park en rides parkeert. Dat hebben we dus gedaan, maar wat nu? Kunnen we dan zo de tram op?”

In park-and-ride Luchtbal werden zaterdag aan de ingang van de parking flyers uitgedeeld aan de automobilisten met daarop een QR-code om een gratis tramticket te ontvangen. In park-and-ride Merksem niet. De flyers liggen op een stapeltje op een betaalautomaat. Jasmien en Mart Nijs uit Amsterdam hebben het net zelf ontdekt.

Jasmien en Mart Nijs. “Gratis parkeren en gratis trammen, we hebben geluk vandaag.” ©  Joris Herregods

“Ik zag het iemand nemen, anders zou ik het ook niet weten”, zegt Mart. “We wisten helemaal niets van de werken op de snelweg en hebben ook geen signalisatie gezien. We hebben wel online opgezocht waar we goedkoop konden parkeren. Dat het gratis is, is een meevaller. En dan ook nog gratis met de tram. We hebben geluk, dat is een paar extra drankjes op de kerstmarkt.”

LEES OOK. Kerstshoppers overspoelen centrum van Antwerpen: “Supergezellig, maar zo koud!”

Regina Van Iersel en Robert Verhoeven uit Schoten gebruiken de park-and-ride geregeld. “We gaan nooit met de auto naar de stad, we zijn niet gek. Je staat gegarandeerd in de file en je betaalt je blauw aan parking. Hier kost het normaal een euro, vandaag is het gratis. Dat is nu eens goed geregeld.”

Melanie en Rutger Oosting uit het Nederlandse Meppel stonden al bijna op het perron toen ze van andere reizigers opmerkten dat ze nog geen flyer met QR-code hadden. “We gaan vanavond naar de show van Dimitri Vegas en Like Mike in het Sportpaleis en in de mail stond dat dit de beste optie was om te parkeren. We willen de kerstmarkt meepikken en nog wat rondkuieren. En met deze flyer kunnen we ook nog gratis op de tram. Onze dag kan niet meer stuk.”

Melanie en Rutger Oosting uit Meppel.  ©  rr

Hoe handig en goedkoop de park-and-rides ook zijn, zaterdagnamiddag waren ze nog niet eens half gevuld. Ondertussen was het overal filerijden richting stadscentrum.

De flyer met de QR-code voor het gratis tramticket. ©  Joris Herregods

De flyers met de QR-code voor een gratis tramticket liggen op de betaalautomaat. Maar die moet je wel zelf vinden. ©  Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen