©  AP

Bekende Iraanse actrice aangehouden nadat ze kritiek uitte op regime

Taraneh Alidoosti, een van de beroemdste actrices van Iran, is door de Iraanse veiligheidsdiensten aangehouden nadat zij kritiek heeft geuit op het gebruik van de doodstraf tegen demonstranten. Al weken wordt er geprotesteerd in Iran nadat de 22-jarige Mahsa Amini overleed nadat ze haar hoofddoek niet juist droeg.

lto

Taraneh Alidoosti had eerder een foto van zichzelf op Instagram geplaatst waarop ze geen hijab droeg en een papier vasthield waarop op stond “vrouwen, leven, vrijheid”, de slogan die gebruikt wordt in protest tegen het Iraanse regime.

Alidoosti wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Iraanse actrices van haar generatie. Haar arrestatie wordt gezien als een teken dat de staat ook hard wil optreden tegen beroemdheden, artiesten en sportpersoonlijkheden die hun platform gebruiken om het regime uit te dagen.

LEES OOK. “Advocaat van gearresteerde journalisten die overlijden van Mahsa Amini uitbrachten, opgepakt” in Iran

Het is niet duidelijk welke afdeling van de veiligheidsdiensten haar uit haar huis heeft gehaald, maar volgens The Guardian beweert het openbaar ministerie in Teheran dat Alidoosti geen documentatie had verstrekt om haar provocerende opmerkingen te rechtvaardigen. Het nieuws van haar arrestatie werd bekendgemaakt door Samia Mirshamsi, een filmregisseur. Mirshamsi zei dat Alidoosti’s huis was doorzocht en dat niet bekend was waar zij zich bevond. Later bevestigde het gerechtelijke persagentschap Mizan de arrestatie van Alidoosti.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER