Bossie kiest zijn WK-elftal: “Messi verdient zijn bekroning”

Lionel Messi of Kylian Mbappé? Argentinië of Frankrijk? De ontknoping van het WK volgt zondag, maar nu al stelt onze huisanalist Johan Boskamp zijn beste elftal van het toernooi samen. “Geen Hollanders of Belgen. Alleen spelers van wie ik écht heb genoten.”

Thomas Standaert

DOELMAN

Yassine Bounou (Marokko)

“Veruit de beste keeper van het toernooi, al kan die Kroaat (Livakovic, nvdr.) er ook wel wat van. Maar als je ziet welke ballen Bounou er heeft uitgehaald, vooral tegen Portugal, dan is hij één van de grote uitblinkers. Een man met een fantastisch reactievermogen en het bewijs dat een doelman soms in staat is om een wedstrijd in zijn eentje te winnen.”

©  Marcelo Machado de Melo/Fotoaren

RECHTSACHTER

Nahuel Molina (Argentinië)

“Een totaalpakketje als rechtsback. Spijkerhard in de duels, maar ook heel goed aan de bal. Hij kiest zijn momenten slim uit. Zoals bij zijn goal tegen Nederland op assist van Messi, waar hij goed naar binnen kneep en heerlijk afwerkte. Hij straalt ook die typisch Argentijnse onverzettelijkheid uit. Speelt los door de krampen heen. Ik ben fan, al ben ik wel benieuwd hoe hij het er zondag vanaf brengt tegen Mbappé.”

©  AFP

CENTRALE VERDEDIGER

Marquinhos (Brazilië)

“Speelde een ijzersterk toernooi aan de zijde van Thiago Silva. Ze gaven samen niets weg, maar toch liggen ze eruit omdat Casemiro op het einde van de wedstrijd tegen Kroatië stond te zwemmen. Ook op stilstaande fases was hij indrukwekkend. In dat opzicht deed hij me denken aan Fabio Cannavaro. Niet de grootste, maar wat een timing en sprongkracht. Kortom: een verdediger van absolute wereldklasse.”

©  ISOPIX

CENTRALE VERDEDIGER

Josko Gvardiol (Kroatië)

“De man met het masker. Eén van de revelaties van dit toernooi. Een speler die me niet echt was opgevallen tot Frank Raes me op hem wees voor de wedstrijd tegen de Belgen. Vanaf dan heb ik wel enorm van hem genoten. Alleen tegen Messi kwam hij echt in de problemen. Mandekking is duidelijk minder zijn ding dan verdedigen in zone. Maar dat hem een toptransfer te wachten staat, is wel duidelijk.”

©  AFP

LINKSACHTER

Alphonso Davies (Canada)

“Wat een fenomeen. Die gast kwam nog maar net terug uit een blessure en toch liep ie als een speer alles en iedereen voorbij. Tegen België was hij weergaloos. Zowel Castagne als Meunier hebben een verkoudheid opgelopen in die match. Eigenlijk is het jammer dat Canada er al uit lag na de groepsfase. Ik vond hen één van de leukste ploegen op dit WK. Met Davies en Buchanan van Club Brugge als grote uitblinkers. Ik had graag meer van die jongens gezien.”

©  AP

CENTRALE MIDDENVELDER

Jude Bellingham (Engeland)

“De beste middenvelder op dit WK, voor mij toch. Die jongen is in Qatar helemaal opengebloeid op het allerhoogste toneel. Hij speelde Iran helemaal in de vernieling in de eerste wedstrijd en bleef ook daarna een ongelofelijk hoog niveau halen. Een pareltje waar ze in Engeland nog héél veel plezier aan gaan beleven. Het is voor spelers als hem dat ik op het puntje van mijn stoel ging zitten tijdens dit WK.”

©  AP

CENTRALE MIDDENVELDER

Luka Modric (Kroatië)

“Het beste bewijs dat je een speler nooit mag afschrijven op basis van zijn leeftijd. Dat komt als een boemerang terug in je gezicht. Bewees dat hij op zijn 37e nog altijd mee kan met de allerbesten ter wereld. Als je aanvoerder bent van een land met 4,5 miljoen inwoners dat voor het tweede WK op rij bij de beste vier eindigt, dan ben je een heel grote meneer. Daarom verkies ik hem boven Kimmich, De Paul en Mac Allister.”

©  ISOPIX

AANVALLENDE MIDDENVELDER

Jamal Musiala (Duitsland)

“Wereldster in wording en de enige Duitser in mijn WK-elftal. Als je hem bezig zag in de groepsfase is het een mirakel dat hij niet heeft gescoord. Al had dat vooral met veel pech te maken. Hij was simpelweg alomtegenwoordig. Elke Duitse aanval begon of eindigde bij hem. Hij kan overal spelen, maar in mijn elftal geef ik hem een vrije rol achter de spits. In die rol is hij dit seizoen ook weergaloos bij Bayern.”

©  AFP

RECHTSBUITEN

Bukayo Saka (Engeland)

“Samen met Bellingham de grote smaakmaker bij de Engelsen. Een plezier om naar te kijken en ook uiterst efficiënt met drie doelpunten. Was al werelds in de groepsfase en trok die lijn door in de knockout-wedstrijden tegen Senegal en Frankrijk. In die laatste match speelde hij Theo Hernandez helemaal zoek. Jammer genoeg heeft het hen niet de kwalificatie opgeleverd. Mooi ook om hem te zien schitteren nadat hij vorig jaar nog bedolven werd onder racistische bagger na zijn gemiste strafschop in de EK-finale.”

©  AP

LINKSBUITEN

Kylian Mbappé (Frankrijk)

“Samen met Messi de grootste ster van dit WK. Met de bal aan de voet is er niemand beter dan hij. De enige die hem nog maar een beetje kon bijhouden was Walker van Engeland. Ook tegen Marokko maakte hij weer het verschil met één flits in de korte ruimte. De snelheid waarmee hij die actie uitvoerde was fenomenaal. En als je hem meer ruimte geeft ben je helemaal verloren. Onvoorstelbaar dat hij nog altijd máár 23 is en straks al zijn tweede WK-finale speelt.”

©  AFP

VALSE NEGEN

Lionel Messi (Argentinië)

“Wie anders? De allerbeste, dat lijkt hij op dit WK nog eens te willen onderstrepen. Je merkt aan alles dat hij erop gebrand is om met een wereldtitel een punt te zetten achter zijn carrière als international. Als het hem lukt, zou dat werelds zijn. Aan vergelijkingen met Maradona waag ik me niet. De ene zijn carrière was er eentje met hoge pieken en diepe dalen, de andere presteert al bijna twintig jaar op een consistent niveau. Voor mij verdient hij die ultieme bekroning als wereldkampioen. Mbappé heeft er toch al eentje.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer