Vaccinoloog Pierre Van Damme. ©  Kris Van Exel

Eind december zijn vaccinatiecentra gesloten, Pierre Van Damme tevreden over vaccinatiegraad: “Merendeel 50-plussers heeft tweede booster gehad”

Antwerpen -

2,9 miljoen Vlamingen hebben hun tweede booster gehad. Vooral 50-plussers, met in de leeftijdsgroepen vanaf 65 jaar een vaccinatiegraad die een stuk boven de 80% ligt. “Vlaanderen doet het zeer goed, zeker in vergelijking met Brussel en Wallonië, en ook binnen Europa”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. “Perfect op schema dus om de vaccinatie in de centra af te ronden. Zij die willen, kunnen nu terecht bij hun huisarts of apotheker. Het is laagdrempelig en vlakbij, dus makkelijk.”

Karin Vanheusden

LEES OOK. Antwerpse apothekers zetten sinds november bijna 5.000 boosters: “We zijn makkelijk bereikbaar en we ontlasten huisartsen”

Het was nog zomer toen iedereen boven de 18 zijn uitnodiging heeft gekregen voor de tweede boosterprik. Amper tien dagen na de start van de herfstvaccinatie had al 54% van de 65-plussers die tweede booster gehad. Inmiddels is de vaccinatiegraad voor die groep 82 tot 85%. Ter vergelijking: in Wallonië spreken we van 50 tot 60%, in Brussel 55 tot 60%.

“Vlaanderen doet het bijzonder goed, met inderdaad percentages boven de 80 voor de leeftijdsgroepen 65 tot 74, 75 tot 80 en 80+”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. “Voor de groep van 55 tot 64 is de couverture bijna 70%. Zeer goed, dus. In augustus gaven de modellen van biostatisticus Niel Hens al aan dat als minstens 50% van de 50-plussers zich laat vaccineren de ziekenhuizen de achtste golf de baas zouden kunnen. Dat is gebleken, want die golf was maar een golfje. Ook de negende golf, waarin we nu zitten, zal een golfje blijven, dat is het resultaat van de tweede booster.”

Risicogroepen

Bij de jongere mensen ligt de vaccinatiegraad een pak lager. 24% voor de 18- tot 24-jarigen, 30 en 37% bij de leeftijdsgroepen tot 34 en 44 jaar.

“Dat is geen reden tot ongerustheid, want die leeftijdsgroepen hebben veel minder kans om gehospitaliseerd te worden als ze ziek zijn”, zegt Pierre Van Damme. “Het belangrijkste is de hoge vaccinatiegraad bij de risicogroepen en de 50-plussers, van wie we weten dat degenen met onderliggende kwalen als hoge bloeddruk en beginnende diabetes het risico lopen om na een coronabesmetting ernstig ziek te worden.”

Een aantal vaccinatiecentra is al gesloten, de rest sluit de komende weken. Voortaan kan je voor een tweede booster bij de huisarts of apotheek terecht. “Ik verwacht dat in elke leeftijdsgroep nog wel mensen zich zullen laten vaccineren, al zullen dat geen grote aantallen meer zijn”, zegt Pierre Van Damme. “Er zullen altijd mensen zijn die het om diverse redenen hebben uitgesteld. Soms is het doormaken van een infectie bij een familielid of vriend voldoende om toch nog voor die tweede booster te gaan. We horen ook dat oudere mensen vanwege de nabijheid en de laagdrempeligheid gemakkelijker bij hun huisarts of apotheker binnenlopen voor een prik. Het toont aan dat het een goede en zeer belangrijke beslissing om hen bij de vaccinatie te betrekken.”

Winterpakket

De achtste of de negende golf, er zullen er nog veel volgen, zegt Pierre Van Damme. “We zijn in een situatie beland dat het ene golfje het andere zal opvolgen. Afhankelijk van de variant zou dat nog ernstig kunnen worden, maar zoiets is moeilijk te voorspellen. Om de winter op de beste manier door te komen, houden we best aan een soort winterpakket. Met blijvende aandacht voor handen wassen, het dragen van een mondmasker op drukke plaatsen, goed ventileren, bij bepaalde activiteiten kiezen voor een buitenversie en de griepprik. Jaar na jaar, zeker voor 65-plussers en zwangere vrouwen.”

Of ook een booster tegen corona tot dat winterpakket behoort? “Het zou kunnen dat we voor bepaalde leeftijdscategorieën effectief naar een jaarlijks vaccin tegen corona gaan. Bijvoorbeeld een combivaccin met een griep- en een coronaprik. Of dat nodig zal zijn voor de hele bevolking hangt af van nieuwe varianten. Pas als hiervoor wetenschappelijke evidentie is, zullen we daartoe overgaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER