YouTube/Eurovision Ukraine official

Met dit lied trekt Oekraïne naar Songfestival, show uitgezonden vanuit schuilkelder in metrostation in Kiev

Oekraïne stuurt de elektroband Tvorchi naar het Eurovisiesongfestival 2023. Ze brengen het Engelstalige nummer "Heart of steel". Opvallend: de nationale finale werd uitgezonden vanuit een ondergronds metrostation in Kiev, dat dienst doet als schuilkelder. Oekraïne won dit jaar het Songfestival.

Geen gewone televisiestudio, maar een ondergronds metrostation in de Oekraïense hoofdstad Kiev dat als schuilkelder dient, was de plaats van waaruit de nationale finale gisteren werd uitgezonden. 

Volgens de Oekraïense organisator van de liedjeswedstrijd is daarvoor gekozen omdat de show dan ook zou kunnen doorgaan mocht er een Russische luchtaanval zijn. Tijdens de uitzending waren naar verluidt af en toe passerende treinen te horen, maar voor de rest leek het op eender welke tv-studio.

In die finale waren nog 10 artiesten of groepen kandidaat om geselecteerd te worden als nationale inzending voor het Eurovisiesongfestival in mei volgend jaar. Uiteindelijk werd gekozen voor de elektroband Tvorchi, die het hoofdzakelijk Engelstalige nummer "Heart of steel" bracht.

BEKIJK - Oekraïne stuurt Tvorchi naar het Eurovisiesongfestival met "Heart of steel":

Tijdens het optreden van Tvorchi was de oorlog in Oekraïne nooit ver weg. De dansers op het podium droegen gouden gasmaskers en op de schermen achter de groep stonden teksten als: "Wees niet bang om te zeggen wat je denkt." Een zin die ook in het nummer voorkomt. Er waren ook symbolen te zien die het gebruik van kernwapens aan de kaak stelden. Ook in de meeste andere nummers werd naar de oorlog verwezen.

"We hadden niet gedacht dat we zouden winnen, maar we bedanken iedereen die ons gesteund heeft, die naar onze muziek luistert en die vecht aan het front. We zullen proberen om er alles aan te doen om Oekraïne met waardigheid te vertegenwoordigen", reageerde bandlid Andrew Hutsuliak na de bekendmaking van de uitslag.

Niet in Oekraïne, wel in Liverpool

Oekraïne won dit jaar met de band Kalush Orchestra het Eurovisiesongfestival in Turijn, toen de oorlog in Oekraïne al enkele maanden bezig was. De band veilde daarna zijn trofee, een kristallen microfoon, en haalde zo 838.000 euro binnen, waarmee het Oekraïense leger drones kon kopen.

Normaal gezien organiseert het land dat wint de volgende editie, maar door de oorlog in Oekraïne werd daarvan afgeweken. Het volgende Eurovisiesongfestival zal daarom in de Engelse stad Liverpool plaatsvinden. Het Verenigd Koninkrijk eindigde dit jaar tweede.

Tvorchi moet nu proberen het succes van Kalush Orchestra te evenaren. Sinds 2003, het eerste jaar dat Oekraïne deelnam aan het Eurovisiesongfestival, won het land al drie keer de Europese liedjeswedstrijd. Dat het Sonfgestival populair is in Oekraïne, mag blijken uit het aantal inzendingen voor de preselecties. Zo'n 300 artiesten zonden 1 of meerdere liedjes in.

Aan het Songfestival in mei 2023 nemen 37 landen deel. Oekraïne is het eerste land dat zijn inzending (artiest + nummer) bekendmaakt. Ook Cyprus, Israël, Nederland en Slovenië hebben de artiest al gekozen, maar nog niet het liedje.

BEKIJK - Kalush Orchestra won dit jaar het Eurovisiesongfestival met het nummer "Stefania":

Videospeler inladen...

Meest gelezen