“We kijken naar bejaarden en bestempelen hen als zielig, nors of depressief. Terwijl de meeste mensen niet hulpbehoevend en triest ouder worden, maar een zelfstandig en fijn leven leiden”, zegt ouderenpsychiater Matthias Vandenbulcke (50) erop.
Volledig scherm
PREMIUM
“We kijken naar bejaarden en bestempelen hen als zielig, nors of depressief. Terwijl de meeste mensen niet hulpbehoevend en triest ouder worden, maar een zelfstandig en fijn leven leiden”, zegt ouderenpsychiater Matthias Vandenbulcke (50) erop. © RV

“Ouderen moeten beseffen dat het pensioen meer kan zijn dan een 30 jaar durende vakantie”: topdokter pleit voor een andere blik op verouderen

“Waarom staren we ons zo blind op de negatieve kanten van het ouder worden?”, vraagt professor ouderenpsychiatrie Mathieu Vandenbulcke zich af. Het is niet allemaal kommer en kwel, vindt hij. “Ik zie elke dag mensen met Alzheimer en dementie die zichzelf omschrijven als gelukkig.” De expert werpt een frisse blik op verouderen, dementie én de rol van rusthuizen. “Een rusthuis zou geen ‘ziekenhuis’ voor bejaarden mogen zijn. Die mensen wónen daar.”

  1. 1 op de 4 mensen heeft een te vette lever, net als Eddy Planckaert: zo maak je jouw ‘zuiveringsstation’ opnieuw schoon
    PREMIUM

    1 op de 4 mensen heeft een te vette lever, net als Eddy Planckaert: zo maak je jouw ‘zuive­rings­sta­ti­on’ opnieuw schoon

    In de vorige aflevering van ‘Château Planckaert’ was te zien hoe Eddy Planckaert het advies krijgt om gezonder te leven van zijn cardioloog. De reden? Hartritmestoornissen getriggerd door leververvetting. En hij is lang niet de enige met deze kwaal: bij liefst een kwart van de mensen hoopt er zich onopgemerkt steeds meer vet op in de lever, zonder dat er sprake is van overmatig alcoholgebruik. De Nederlandse leverspecialist Ger Koek en arts-onderzoeker Stijn Meijnikman schetsen de schadelijke gevolgen én bieden oplossingen.
  2. Hoe slaagt Bol.com erin om kleding goedkoper aan te bieden dan de modemerken zélf? “De strafste promo’s zijn meteen uitverkocht”
    PREMIUM

    Hoe slaagt Bol.com erin om kleding goedkoper aan te bieden dan de modemerken zélf? “De strafste promo’s zijn meteen uitver­kocht”

    Wie al eens de prijs van een kledingstuk online vergelijkt, merkt dat Bol.com vaak als goedkoopste webshop uit de bus komt, zelfs goedkoper dan de webshop van het kledingmerk zelf. “Een jeansrok van Only kost 31 euro bij Bol.com, maar 39,99 euro op de Only-webshop,” merkt onze journalist op. Hoe kan dat? En is àlle kledij er goedkoper? Retailexpert Pierre-Alexandre Billiet legt uit hoe je als consument het slimst te werk gaat.