Een Qatarese tanker met vloeibaar gas. Qatar dreigt ermee dat Europese anticorruptiemaatregelen negatieve gevolgen kunnen hebben op de gasbevoorrading van Europa.

Qatar klaagt "gebrek aan samenwerking" met België aan in corruptieonderzoek en waarschuwt voor gevolgen op gasbevoorrading 

Qatar verwijt de Belgische regering dat ze geen enkele poging heeft gedaan om de Qatarese versie van de feiten te horen over het corruptieschandaal in het Europees Parlement. De Golfstaat waarschuwt ook dat de maatregelen die het Europees Parlement intussen genomen heeft, een "negatieve impact" hebben op de onderlinge relaties en op de mondiale gasbevoorrading.

In een mededeling van een Qatarese diplomaat ontkent het land elke betrokkenheid bij het corruptieschandaal in het Europees Parlement, dat door de Belgische Staatsveiligheid en het Belgische gerecht aan het licht is gebracht. Verschillende parlementsleden van de sociaaldemocratische S&D-fractie worden ervan verdacht zich te hebben laten omkopen door Qatar, dat de Europese besluitvorming op die manier zou hebben willen beïnvloeden. Intussen wordt ook Marokko genoemd in het onderzoek. 

Qatar ontkent de beschuldigingen "ten stelligste", en "betreurt de selectieve veroordelingen op basis van onjuiste informatie die door lekken aan het licht is gekomen". De Golfstaat verwijt met name de Belgische regering dat ze geen enkele poging heeft gedaan om de Qatarese versie van de feiten te horen.

Hoewel Qatar niet het enige land is dat genoemd wordt, zijn de kritieken en aanvallen wel "uitsluitend tegen Qatar gericht", klinkt het. De Qatarese regering wijst op een "gebrek aan samenwerking van de Belgische regering", nochtans een "dichte partner" van wie Qatar "een belangrijke leverancier" is voor vloeibaar aardgas.

Ook het Europees Parlement krijgt kritiek. Het parlement besliste vorige week om alle wetgevende werk met Qatar op te schorten en Qatarese lobbyisten voorlopig te weren uit zijn gebouwen. Die maatregelen hebben volgens Qatar een "negatieve impact" op de regionale en mondiale samenwerking op het vlak van veiligheid, maar ook op de mondiale gasbevoorrading. 

Meest gelezen