©  BELGA

Minister Zuhal Demir betreurt Europees akkoord waardoor burgers uitstoot auto en woning moeten betalen: “Gezinnen verarmen”

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) betreurt het akkoord dat het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie in de nacht van zaterdag op zondag hebben gesloten over de hervorming van het systeem van CO2-uitstootrechten. Ze spreekt van “een Europese ratrace om alleenstaanden en gezinnen stelselmatig te verarmen”.

Bron: BELGA

Door de hervorming van de uitstoothandel zal het aantal uitstootrechten sneller dan voorheen afgebouwd worden, wat ze duurder maakt. Bovendien worden tegen 2034 de gratis rechten afgeschaft. Ook wordt het systeem van uitstootrechten vanaf 2027 uitgebreid naar het vervoer en de verwarming van gebouwen. 

LEES OOK. EU-burgers zullen moeten betalen voor CO2-uitstoot van auto en woning

Het is geen verrassing dat Demir het akkoord afkeurt. De Vlaamse regering had vorig jaar bij de presentatie van de Europese voorstellen haar verzet tegen de invoering van uitstootrechten voor  gebouwen en wegtransport al duidelijk gemaakt. Daardoor kan België geen standpunt innemen aan de Europese onderhandelingstafel.  

Verhoogde energiefactuur

“Vlaanderen staat inderdaad op de rem van de Europese ratrace om alleenstaanden en gezinnen stelselmatig te verarmen. Een klimaatbeleid zonder een sociaal bloedbad. Dat moet de ambitie zijn”, reageert Demir zondag. Ze verwijst naar een studie in opdracht van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap die stelt dat de maatregel bij een CO2-prijs van 100 euro per ton bij een gemiddeld Vlaams gezin zou leiden tot een verhoogde energiefactuur van zo’n 460 euro per jaar. 

Om de consumenten te ondersteunen, raakten de Europese onderhandelaars het wel eens over een sociaal klimaatfonds van 86,7 miljard euro, dat onder meer gespijsd zou worden via de inkomsten uit de uitstootrechten. Maar volgens Demir zou Vlaanderen via dit systeem van 2026 tot 2030 zo’n 420 miljoen euro zien wegvloeien naar andere lidstaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER