AFP or licensors

Oproep Buitenlandse Zaken: "Verlaat Iran zo snel mogelijk, risico op willekeurige aanhouding"

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Belgen in Iran op het land zo snel mogelijk te verlaten. Volgens Buitenlandse Zaken is er een groot risico, en dat heeft te maken met de verslechtering van de veiligheidssituatie. Gisteren is een Iraanse actrice aangehouden omdat ze haar solidariteit had getoond met de protestbeweging in Iran en eerder deze week raakte bekend dat ngo-medewerker Olivier Vandecasteele er veroordeeld is tot 28 jaar cel.

"Alle Belgische bezoekers, inclusief burgers met een dubbele nationaliteit, lopen een ernstig risico op arrestatie, willekeurige opsluiting en een oneerlijk proces", luidt de persmededeling van Buitenlandse Zaken. "Dit risico geldt ook voor mensen die gewoon als toerist op bezoek zijn in Iran. In geval van arrestatie of detentie zijn de eerbiediging van de fundamentele rechten en de veiligheid van de betrokkenen niet gewaarborgd."

Belgen, ook wie een dubbele nationaliteit heeft, wordt afgeraden om naar Iran te reizen. 

Landgenoten die zich in Iran bevinden, worden verzocht uiterst waakzaam te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om hun veiligheid te waarborgen. Zij krijgen de raad om zo snel mogelijk het land te verlaten, hun verplaatsingen in het land te beperken en samenkomsten te vermijden. Ze melden zich ook best bij de Belgische ambassade in Teheran via de website Travellers Online.

"Onlangs werden een Belg en verscheidene andere westerlingen willekeurig gearresteerd", aldus Buitenlandse Zaken. "Zij zitten momenteel gevangen in Iran."

Eerder deze week raakte bekend dat de West-Vlaamse ngo-medewerker Olivier Vandecasteele veroordeeld is tot 28 jaar cel. Het is niet duidelijk waarvoor hij is veroordeeld. Gisteren is actrice Taraneh Alidoosti gearresteerd wegens een Instagrampost waarin ze zich solidair toont met het protest tegen het regime.

Al maandenlang komen Iraniërs massaal op straat voor meer mensenrechten. De aanleiding was de dood van de 22-jarige Koerdische Mahsa Amini. Ze is opgepakt door de moraalpolitie omdat ze haar hoofddoek niet correct gedragen zou hebben. Op camerabeelden was te zien hoe ze hardhandig aangepakt werd en haar bewustzijn verloor.  

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vielen er al meer dan 400 doden. Volgens de Verenigde Naties zijn ongeveer 14.000 betogers opgepakt. Twee opposanten zijn ook al geëxecuteerd.

Meest gelezen