Videospeler inladen...

Staatssecretaris De Moor: "Eerste groep asielzoekers volgende week weg uit kraakpand in Schaarbeek"

Ten laatste in het kerstweekend zal een eerste groep asielzoekers kunnen verhuizen van het kraakpand in Schaarbeek naar een opvangcentrum van Fedasil. In het kraakpand verblijven momenteel nog 800 tot 900 asielzoekers in slechte sanitaire omstandigheden. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) gezegd in "De zevende dag". Daarmee wil de staatssecretaris tegemoetkomen aan de aanzwellende kritiek op het asielbeleid.

Tientallen asielzoekers hebben de voorbije nachten op straat geslapen in Brussel, terwijl de temperaturen tot diep onder nul zakten. Zo hebben aan het opvangcentrum het Klein Kasteeltje asielzoekers noodgedwongen in tentjes geslapen omdat er een tekort is aan opvangplaatsen. Om de koude te vermijden hebben 800 tot 900 asielzoekers de voorbije weken hun weg gevonden naar een kraakpand in Schaarbeek, waar ze in erbarmelijke omstandigheden leven.

BEKIJK - 800 tot 900 asielzoekers leven in erbarmelijke omstandigheden in kraakpand te Schaarbeek:

Videospeler inladen...

Gradueel verhuizen

Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) erkent in "De zevende dag" dat de situatie in het kraakpand "problematisch" is en streeft ernaar de bewoners zo snel mogelijk over te brengen naar reguliere opvangcentra. 

"We zorgen ervoor dat die mensen kunnen verhuizen van het kraakpand naar het opvangnetwerk van Fedasil. Dat zal eind volgende week voor een eerste groep gebeuren", zegt De Moor "We kunnen hen een plaats bij een opvangcentrum van Fedasil aanbieden omdat we de opvangcapaciteit bijvoorbeeld in Glons deze week verder zullen kunnen opschalen."

BEKIJK - Staatssecretaris de Moor (CD&V) wil asielzoekers gradueel verhuizen:

Videospeler inladen...

De overbrenging zal volgens de Moor "gradueel" gebeuren. "Er komen elke dag nieuwe gezinnen met kinderen en alleenstaande minderjarigen toe. Zij hebben voorrang bij de toekenning van opvang. Door prioriteit te geven aan die groepen, kunnen niet alle mensen in Schaarbeek tegelijkertijd verhuizen." De Moor maakt zich sterk dat de overheid iedereen die op straat slaapt een bed in de nachtopvang kan aanbieden.

Mobiele medische teams

In afwachting van de verhuis stuurt De Moor in samenwerking met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ook mobiele medische teams. Vluchtelingenorganisaties luidden eerder deze week de alarmbel omdat door een gebrek aan medische controle ziektes zoals difterie, tuberculose en schurft zich verspreiden in het kraakpand. Hulpverleners zullen in het kraakpand medische zorgen toedienen

Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, verbaast zich over de schrijnende omstandigheden in het kraakpand en haalt hard uit naar De Moor. "Schurft en tubercolose hadden daar nooit mogen ontstaan. De winter kan toch voor niemand als een verrassing komen. Er is gewacht tot de stenen uit de grond vroren om extra plaatsen te voorzien. De volledige regering draagt verantwoordelijkheid, maar mevrouw De Moor is momenteel wel het gezicht van het asielbeleid."

Jong Groen vraagt ontslag

Ook binnen de regering klonk eerder scherpe kritiek. Jong Groen vraagt zelfs het vertrek van staatssecretaris De Moor als een oplossing voor de opvangcrisis uitblijft. De jongerenafdeling stelt in een persbericht kerstdag als deadline om tot een structurele oplossing te komen. "Voor een partij als CD&V, die nog steeds vasthoudt aan de ‘C’ en haar christelijke waarden, kan het immers niet symbolischer zijn om tegen dan een einde te maken aan deze onmenselijke situatie." Groen co-voorzitter Nadia Naji zei eerder deze week ook al dat haar geduld op is.

“Voor een partij als CD&V die nog steeds vasthoudt aan de ‘C’ en haar christelijke waarden, kan het immers niet symbolischer zijn om tegen Kerstmis een einde te maken aan deze onmenselijke situatie.” 

Jong Groen

Vicepremier Petra De Sutter, die ook in de studio zat, benadrukte dat het om een persbericht van de jongerenafdeling gaat, maar wijst zelf ook op de snelle nood aan oplossingen. "Het toont aan dat in alle geledingen van onze partij mensen zich veel zorgen maken. We hebben in de kern afgesproken dat niemand op straat hoeft te slapen. We zullen daarop toezien en beoordelen in welke mate het uitgerolde beleid voldoende is."

BEKIJK - Het integrale gesprek met Nicole de Moor (CD&V), Petra De Sutter (Groen), Liesbeth Van Impe en Geert Mak in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen