OVERZICHT. Tientallen ongevallen en twee doden door spekgladde wegen, ook zware kettingbotsing op E17

Regen in combinatie met een nog bevroren ondergrond heeft zondagavond en -nacht tot spekgladde wegen geleid. Op verschillende plaatsen in Oost- en West-Vlaanderen gebeurden verkeersongevallen. In Aalter kwam een autobestuurder om het leven, in Velzeke overleefde een driejarig kind een aanrijding niet. Bijkomende ongevallen worden vanaf maandagochtend niet verwacht door de hogere temperaturen.

Laurence Torck, Jeffrey Roos en Guy Stevens

Voor het hele land – behalve de provincie Luxemburg – gold zondagavond code oranje voor gladheid. Wie niet per se op de weg moest zijn, werd gevraagd om binnen te blijven. Regen en een bevroren ondergrond veroorzaakten namelijk levensgevaarlijke situaties.

Oost-Vlaanderen

Dat bleek zondagavond het geval te zijn in het Oost-Vlaamse Aalter. Bij een aanrijding tussen twee personenwagens op de E40 kwam een autobestuurder om het leven. De federale politie meldt dat een 54-jarige vrouw overleed, de passagier in de wagen, haar zoon werd gewond naar het ziekenhuis overgebracht.

In Velzeke, een deelgemeente van Zottegem, werden rond 18 uur een 38-jarige moeder en haar kind van drie aangereden op de N46. De twee waren aan een bushalte van de bus gestapt, waarna ze overstaken. Ze werden door een tegenligger gegrepen. Het kindje werd ter plaatse gereanimeerd, waarna beiden naar het ziekenhuis werden overgebracht. De moeder raakte zwaargewond, maar het jongetje overleefde het niet. Hij is na enkele uren op intensieve aan zijn verwondingen overleden.

LEES OOK. Jongetje (3) overleden en moeder (38) zwaargewond na aanrijding

E17 in Kortrijk. ©  rr

Ook elders in Oost-Vlaanderen was het zondagavond gevaarlijk op de weg, met tientallen ongelukken. De zwaarste reeks ongevallen gebeurde op de R4 ter hoogte van Melle. “Een tiental voertuigen raakte betrokken bij verschillende ongevallen, vermoedelijk allemaal het gevolg van gladheid”, aldus de federale politie. De brandweerzones meldden ook aanrijdingen en slippartijen in onder meer Zottegem, Lokeren, Gent, Aalst en Waasmunster.

Op de E17 ter hoogte van Waasmunster kwam het dan weer tot een botsing tussen maar liefst twaalf voertuigen. De kettingbotsing gebeurde door het spiegelgladde wegdek, en vier mensen raakten daarbij gewond.

West-Vlaanderen

Ook in West-Vlaanderen gingen auto’s aan het schuiven. In één uur tijd gebeurden maar liefst zestig ongevallen in de provincie. Gouverneur Carl Decaluwé had daarom omstreeks 18.30 uur het medisch interventieplan afgekondigd. Door een tekort aan ambulances werd ook het Rode Kruis ingezet.

In Oostende waren verschillende ongevallen met voetgangers en fietsen. In Ruddervoorde, nabij Oostkamp, kwamen inzittenden gekneld te zitten in een wagen. En ook in Jabbeke, Zonnebeke, Langemark-Poelkapelle, Izegem, Nieuwpoort, Veurne, De Haan en Ieper gebeurden ongevallen. Net als op de E403 tussen Roeselare en Kortrijk, de A19 tussen Kortrijk en Wervik, en de E17 tussen Kortrijk en Waregem.

Als gevolg van de gladheid, werden in West-Vlaanderen alle busritten van de Lijn geschrapt en ook de kusttram werd een tijdlang stilgelegd door de ijzel. Ook de NMBS meldde verschillende problemen. Onder andere tussen Deinze en De Panne en tussen Brugge en Knokke-Heist werd het treinverkeer onderbroken. Er was sprake van ijzelvorming op de bovenleidingen.

Sinds maandagochtend 1.30 uur is de toestand op de spoorlijn tussen De Panne en Deinze weer hersteld. Daar is opnieuw treinverkeer mogelijk, meldt spoorwegnetbeheerder Infrabel. Sinds zondagavond 21.30 uur is er ook opnieuw treinverkeer mogelijk op de spoorlijn tussen Brugge en Knokke.

Antwerpen

Later op de avond werden ook elders in Vlaanderen ongevallen gemeld. In Mechelen raakte een lijnbus betrokken bij een aanrijding met verschillende voertuigen op de Postzegellaan. Er viel één lichtgewonde. De aanrijding werd allicht veroorzaakt door het gladde wegdek.

LEES OOK. Lijnbus en verschillende auto’s botsen op spekgladde brug aan station in Mechelen

De Mechelse politie vroeg dan weer om zondagavond de omgeving van de Postzegellaan en -brug te mijden. Het station is bereikbaar via de Tangent. De strooidiensten rijden massaal uit, klinkt het, maar het regenweer doet het strooizout her en der weer wegspoelen voor het is ‘ingereden’.

Ook elders in de provincie Antwerpen was er sprake van incidenten door gladheid. Op de E34 ter hoogte van Beerse belandde richting Antwerpen een voertuig in de kant. De lokale politie van Antwerpen roept dan weer op om thuis te blijven indien mogelijk. In Antwerpen zijn voorlopig geen ernstige ongevallen gemeld, maar wel onder meer tal van valpartijen van fietsers en voetgangers.

LEES OOK. “Blijf thuis of stel je verplaatsing uit”: Antwerpse politie vraagt om binnen te blijven door gladde wegen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER