Componist Wim Henderickx (60) plots overleden, bekend van de opera "De bekeerlinge" 

De brede muziekwereld reageert verslagen op de dood van componist Wim Henderickx. Hij is zondagnamiddag onverwachts overleden op zijn 60e. Hedendaags klassiek met inspiratie uit de hele wereld: zo klinkt zijn muziek. Nog maar een half jaar geleden gooide hij hoge ogen met zijn opera "De bekeerlinge", gebaseerd op de roman van Stefan Hertmans. Henderickx was een van de belangrijkste hedendaagse componisten. En "bovenal de meest enthousiasmerende kunstenaar," zegt Muziektheater Transparant, waar hij huiscomponist was.

Er komen veel bedroefde en geschokte reacties op het overlijden van de Antwerpse componist, percussionist en docent Wim Henderickx (60). Hij was een van de belangrijkste hedendaagse componisten in ons land. Eerder dit jaar ging nog zijn succesvolle opera “De bekeerlinge” in première bij Opera Ballet Vlaanderen, naar de roman van Stefan Hertmans. Die noemt Henderickx een "lieve, schitterende vuurpijl, schone ziel, onvervangbare genereuze vriend". 

De componist krijgt veel lof van collega-muzikanten, componisten, concertorganisatoren en studenten. Het conservatorium van Antwerpen, waar hij lesgaf, zegt dat hij voor zijn studenten "een bezieler in de zuiverste zin" was, een "ongelofelijk muzikaal genie met een warme en open persoonlijkheid".  

De meest enthousiasmerende kunstenaar

Muziektheater Transparant maakte het overlijden van Wim Henderickx bekend: "Met zijn veel te vroeg heengaan verliest de Vlaamse en internationale kunstenwereld een boegbeeld.  Zijn impact en visie zullen echter niet verloren gaan en hij zal een inspiratie blijven voor de komende generaties. Bovenal is hij wellicht de meest enthousiasmerende kunstenaar die Vlaanderen ooit had - zijn inzet voor de verschillende communities, voor jonge artiesten en zijn open blik op de wereld maken hem uniek."

BELUISTER - Guy Coolen van Muziektheater Transparant over Wim Hendrickx (Espresso, Klara, 19 december 2022)

“Toen ik "De bekeerlinge" van Stefan Hertmans las, hoorde ik de muziek en ik wist dat de opera met dit precieze akkoord moest beginnen,” zei Wim Henderickx in mei aan VRT NWS. In het orkest speelden ook instrumenten uit het Midden-Oosten mee. Niet alleen in "De bekeerlinge", maar ook in zijn andere muziek werd Wim Henderickx sterk beïnvloed door niet-westerse ritmes en door oosterse filosofie. Hij verwerkte ook vaak elektronica in zijn composities.

BEKIJK - componist Wim Henderickx aan de piano over zijn opera "De bekeerlinge" (Journaal, 8 mei 2022):

Videospeler inladen...

Wim Henderickx, opgeleid als componist en percussionist, schreef muziek voor heel uiteenlopende bezettingen, zowel voor kleine ensembles als voor orkest, voor harmonie-orkest of voor koor. Hij was de huiscomponist van Muziektheater Transparant, waarvoor hij onder meer de opera's "Triumph of spirit over matter" en "Achilleus" schreef en in 2017 ook "Revelations". In 2013 werd hij artist in residence van het Antwerp Symphony Orchestra.

Henderickx schreef muziek voor alle belangrijke Belgische orkesten. In 2008 was het verplichte werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang, "Canzone", van zijn hand. Hij was ook docent aan de conservatoria van Antwerpen en Amsterdam.

BEKIJK - De opera "De bekeerlinge" van Wim Henderickx (Journaal, 8 mei 2022):

Videospeler inladen...

BEKIJK - Wim Henderickx componeerde een levende klanksculptuur voor een brug in Hasselt (Hoera cultuur, 3 oktober 2014):

Videospeler inladen...

BEKIJK - "Wim Henderickx, een oosterling, verdwaald in het westen" (Canvas Klassiek, 22 november 2009):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen