David Griffiths - Unsplash

De harde realiteit achter De Warmste Week: 1 op de 8 Vlamingen wordt geboren in kansarmoede

1 op de 8 kinderen in Vlaanderen wordt geboren in kansarmoede en daarom is kansarmoede dit jaar ook het thema van De Warmste Week van VRT. Via het initiatief wil de openbare omroep kansarmoede zichtbaar en bespreekbaar maken. In het kader van De Warmste Week lopen in heel Vlaanderen ook acties om geld in te zamelen om het probleem te bestrijden. De volledige opbrengst van De Warmste Week gaat naar 270 projecten die de strijd aanbinden met kansarmoede. 

Maar liefst 1 op de 8 Vlamingen wordt geboren in kansarmoede. Of een kind opgroeit in kansarmoede, wordt bepaald op basis van zes parameters: het maandinkomen van het gezin, de opleiding van de ouders, de arbeidssituatie van de ouders, de kwaliteit van de huisvesting, het stimulatieniveau van de kinderen en hun gezondheid. 

Wanneer gezinnen bij minstens drie van de zes parameters op of onder een ondergrens scoren, is er sprake van kansarmoede. In 2021 was dat voor 12,7 procent van de kinderen in het Vlaams Gewest het geval. Dat percentage is de verhouding tussen het aantal kinderen in kansarmoede, en het totale aantal kinderen dat geboren wordt en door Kind en Gezin wordt opgevolgd.

In de provincie Antwerpen groeien het meeste kinderen in kansarmoede op, in Vlaams-Brabant het minste. Opgroeien in een grootstad, en een moeder hebben die niet de Belgische nationaliteit had bij haar geboorte zijn twee factoren die het risico op kansarmoede vergroten.

Voor het Brussels Gewest moet het kansarmoedecijfer anders geïnterpreteerd worden. Veel Brusselse kinderen worden niet standaard opgevolgd door Kind en Gezin, waardoor er voor hen geen officiële kansarmoede-registratie gebeurt zoals in Vlaanderen. 

Voor de 19 gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft de kansarmoede-index weer hoeveel kinderen er in armoede opgroeien, in verhouding tot het aantal kinderen dat zeker één huisbezoek of consultatie bij Kind en Gezin heeft gehad. 

In het Brusselse gewest groeit gemiddeld 26,7 procent van de kinderen op in kansarmoede. Dat is meer dan dubbel zoveel als in Vlaanderen. Uitschieters zijn de gemeenten Sint-Jans-Molenbeek, waar bijna de helft van de kinderen in een kansarm gezin opgroeit, en Anderlecht, waar het aantal kansarme kinderen richting de 40 procent gaat.

Wat is kansarmoede?

Mensen die in kansarmoede leven, worden beperkt in hun kansen om op een volwaardige manier deel te nemen aan de samenleving. Zowel thuis, op school, op het werk, als in de sportclub. Er hangt nog een taboesfeer rond het probleem en daardoor blijft het vaak onder de radar. 

In samenwerking met het Netwerk tegen Armoede maakte Linde Merckpoel een verhelderende video over wat kansarmoede precies is. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp vergelijkt het met een spinnenweb: alles is met elkaar verweven en eens je vastzit in dat web, is het heel moeilijk om eruit te ontsnappen.

BEKIJK - Cindy Van Geldorp: "Wanneer een sportwedstrijd op verplaatsing plaatsvond en er geen plaats was in iemands auto, dan kon ik niet meespelen en ging ik terug naar huis":

Videospeler inladen...

Meest gelezen