AFP or licensors

"Behoorlijk zware schade" in Kiev na nieuwe drone-aanvallen: "De vijand valt de hoofdstad aan"

Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, is vanmorgen getroffen door aanvallen met drones. De bevolking werd opgeroepen om dekking te zoeken. Door de drone-aanval zit een groot deel van de stad opnieuw zonder stroom. "Minstens drie drones hebben schade aangericht aan kritieke infrastructuur", vertelt NOS-journalist Wessel de Jong, die ter plaatse is. "Een kleine aanval, maar met nare consequenties."

"De vijand valt de hoofdstad aan", schreef het militaire bestuur van Kiev vanmorgen vroeg op de berichtenapp Telegram. Om 01.56 uur lokale tijd (00.56 uur Belgische tijd) ging een eerste luchtalarm af, dat meer dan drie uur duurde. Een tweede alarm klonk om 05.24 uur lokale tijd en werd na een half uur opgeschort.

De Russische drone-aanval heeft "behoorlijke zware schade" aangericht in en rond de Oekraïense hoofdstad Kiev. Tien regio's rond de hoofdstad zitten daardoor zonder elektriciteit. Dat meldt de gouverneur van de regio en het hoofd van de militaire organisatie Oleksiy Kuleba. Volgens Reuters zou Rusland zeker 35 kamikazedrones hebben afgevuurd.

BEKIJK - Anatolii (68) vertelt hoe de aanval begon:

Videospeler inladen...

NOS-journalist Wessel de Jong is in Kiev. In "De ochtend" op Radio 1 getuigt hij over de aanval. "Op het hele land zijn 35 drones afgevuurd. We noemen ze hier "brommertjes", omdat ze worden aangedreven door een klein motortje. 20 ervan gingen richting Kiev. Daarvan zijn er 5 neergekomen, minstens 3 hebben schade aangericht aan kritieke stadsverwarming en elektriciteitsinstallatie." 

Negen andere drones werden neergeschoten in het luchtruim van Kiev voor ze schade konden aanrichten. Er is voorlopig geen weet van doden, wel zouden er twee gewonden zijn gevallen.

BEKIJK - De brandweer probeert zo snel als mogelijk een brand op kritieke infrastructuur te blussen:

Videospeler inladen...

Wit-Rusland

Vandaag gaat de Russische president Vladimir Poetin naar Wit-Rusland. "De eerste keer in drie jaar", weet De Jong. "Een signaal dat erop wijst dat hij steeds minder vrienden heeft. De Wit-Russische president Loekasjenko is een belangrijke bondgenoot om binnen te houden."

Het bezoek heeft volgens De Jong dan ook eerder een politieke dan militaire lading. "Al is het wel zo dat er 10.000 Russische soldaten verzameld zijn, die er oefeningen gaan houden. Iedereen is ervan overtuigd dat ze vroeg of laat weer een aanval op Kiev zullen uitvoeren."

BEKIJK - Inwoner van Kiev: "Het is niets. We herstellen alles en we zullen lang en goed leven":

Videospeler inladen...

Beluister hier het volledige gesprek met NOS-journalist Wessel de Jong in "De ochtend":

Meest gelezen