Jonas Hamers

Al 220 vrachtwagenchauffeurs beboet voor gsm'en achter het stuur

Dit jaar zijn al 220 chauffeurs betrapt op gsm'en achter het stuur. Dat schrijft het Nieuwsblad. De politie wil strenger optreden tegen afleiding achter het stuur. Een kwart van de ongevallen gebeurt namelijk net omdat de bestuurder afgeleid is, onder meer door het gebruik van een smartphone. Om dat te controleren zet de politie een anonieme vrachtwagen in, om overtreders op heterdaad te betrappen.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft de campagne 'Veilig handenvrij' gelanceerd om bestuurders af te raden te telefoneren achter het stuur. Elk jaar veroorzaken bestuurders die afgeleid zijn door hun gsm immers nog 50 verkeersdoden en 4.500 gewonden, klinkt het. 

De federale wegpolitie wil de strijd tegen bellen achter het stuur opvoeren en daarom wordt een anonieme politievrachtwagen uitgestuurd. Zo zijn dit jaar "al 220 chauffeurs geverbaliseerd op onder meer bellen achter het stuur, maar ook op het niet dragen van de gordel", klinkt het bij de federale politie. Naast een boete van 174 euro, loopt de bestuurder het risico dat het lokale parket de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs beveelt.

De regels over de telefoon in de wagen zijn onlangs nog strenger geworden: voortaan moet het toestel tijdens het rijden vastgeklikt zijn in een houder. Volgend jaar wordt de strijd tegen gsm-gebruik tijdens het rijden verder opgevoerd. Zo zullen er voor een proefproject slimme camera's boven de weg worden gehangen.

Meest gelezen