"Oei, ik zit bij de kine": zo kwam Caroline Gennez te weten dat ze minister werd

Op de tafel van de osteopaat: daar kwam Caroline Gennez te weten dat ze de nieuwe federale minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid werd. Dat vertelde ze vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. Een reconstructie. 

Zaterdag raakte bekend dat Caroline Gennez (Vooruit) haar partijgenoot Meryame Kitir vervangt als federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. Vanochtend vertelde de nieuwbakken minister in "De ochtend" op Radio 1 hoe dat ging: met een telefoontje op vrijdagmiddag, terwijl ze op de behandelingstafel van haar osteopaat lag. "Ik had het absoluut niet zien aankomen", zegt ze.

"Ik ben nogal een ruglijder, het gevolg van veel te veel sport ooit. Ik kreeg telefoon op de bank van de osteo. Conner (Rousseau, de voorzitter van Vooruit, red.) bleef maar bellen. En ik dacht: oei, wat is er aan de hand? Naderhand zei de osteo: ik zou toch stilaan maar terugbellen."

"Ik stuurde een bericht, waarop Conner vroeg of ik tijd had om die namiddag nog langs te komen in Sint-Niklaas. 'Oei, ik zit bij de kine', antwoordde ik. Hij zei: hou je morgen ter beschikking, we gaan waarschijnlijk contact hebben."

"Ik wist absoluut niet waarover het ging. Ik zou normaal op dit moment (maandagochtend, red.) samen met Conner en een aantal adviseurs van Vooruit in Portugal zitten voor een onderhoud met de eerste minister. Ik dacht dat we dat zouden voorbereiden."

LUISTER - Caroline Gennez vertelde deze ochtend in 'De ochtend' hoe ze te weten kwam dat ze minister werd.

Maar het ging dus niet om dat bezoek aan Portugal. "Ik was verrast, maar heb niet getwijfeld. In de politiek wil je impact hebben. In 2019 hebben we met de ploeg van Vooruit mee het regeerakkoord onderhandeld, ik mocht daar mee deel van uitmaken. Als je dat in de praktijk kan brengen, zeg je natuurlijk niet nee."

En de samenwerking met minister Vandenbroucke?

"En eerlijk, ik kijk ook wel uit naar de samenwerking met Frank", zo snijdt Gennez zelf het thema aan waar politieke journalisten dit weekend al op wezen. Tussen 2007 en 2011 was Gennez voorzitter van Vooruit. Toen kreeg Vandenbroucke geen ministerpost. Dat zorgde toen voor heel wat wrevel tussen de twee.

"Dat klinkt misschien raar", merkt Gennez op, "maar de voorbije twee jaar hebben we elkaar echt wel teruggevonden."

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik net zoals iedereen ontzettend verbaasd was dat Conner Frank opnieuw in business bracht. Ik heb meteen mijn telefoon genomen en Frank een bericht gestuurd: spons erover, blij dat je er bent, je hebt ongelofelijk veel expertise, laten we samenwerken." 

Excuses zou ze eerder al hebben aangeboden. "Je moet ook niet in het verleden blijven hangen. Frank heeft meteen heel positief gereageerd."

Meest gelezen