DLE

Kortgeding over hoe beschuldigden proces aanslagen worden behandeld, uitgesteld naar vrijdag

De Belgische staat heeft uitstel gevraagd en gekregen in het kortgeding dat enkele beschuldigden van het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 hadden aangespannen. De beschuldigden vinden de omstandigheden waarin ze worden overgebracht van de gevangenis naar het gerechtsgebouw mensonwaardig en eisen aanpassingen.

Al sinds het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 is gestart, klagen de beschuldigden over de strenge veiligheidsmaatregelen waaronder ze van en naar de assisenzaal in Haren worden gebracht. Met name de regelmatige naaktfouilles die de beschuldigden moeten ondergaan en blinddoeken die de beschuldigden moeten opzetten tijdens hun vervoer, stuiten hen en hun advocaten tegen de borst.

Vorige vrijdag hebben ze de Belgische staat, in het bijzonder minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), gedagvaard om aanpassingen te eisen. Zes beschuldigden - Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Salah Abdeslam, Bilal El Makhouki, Ali El Haddad Asufi en Hervé Bayingana Muhirwa - willen dat er een einde komt aan de naaktfouilles en blinddoeken, als daar niet vooraf een specifieke motivering voor wordt gegeven. Voor elke inbreuk eisen ze een dwangsom van 5.000 euro.

Vandaag vond al een eerste zitting plaats, maar de behandeling van de zaak is op vraag van de Belgische staat uitgesteld naar komende vrijdag. Het zal plaatsvinden in het in het Justitia-gebouw in Haren. De partijen hopen dat de rechtbank een uitspraak zal kunnen doen nog voor het assisenproces herneemt na Nieuwjaar, op 3 januari.

Meest gelezen