Videospeler inladen...

De Wever over hacking Antwerpen: "Tot nu geen aanwijzing dat persoonsgegevens zijn buitgemaakt waar burgers ernstig benadeeld mee kunnen worden"

Volgens de burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) zijn er tot op vandaag geen aanwijzingen dat er cruciale persoonsgegevens zijn buitgemaakt na de hacking van de Antwerpse stadsdiensten. Dat zei De Wever op een persconferentie. De stad zou ook niet hebben onderhandeld en geen losgeld hebben betaald. Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert is verbaasd over de "magische oplossing" die uit de lucht komt vallen.

Twee weken geleden raakte bekend dat de stad Antwerpen gehackt was. Het hackerscollectief Play had 500 gigabyte aan data gestolen. Play vroeg losgeld om de data weer vrij te geven. De werking van verschillende stadsdiensten verloopt sindsdien stroef.

"We hebben toen onze diensten uit voorzorg uitgeschakeld", zei burgemeester Bart De Wever daarover op een persconferentie vandaag. "Het is dus een misverstand dat onze systemen zijn platgelegd door de hackers. We zijn in digitale lockdown gegaan om erger te voorkomen."

Wat is er gestolen?

Tot vandaag was het onduidelijk welke gegevens precies zijn gestolen. Bart Bruelemans van de stad Antwerpen schept wat meer duidelijkheid: "We hebben een indicatie dat het gaat om inloggegevens van medewerkers, documenten over het personeel, bouwplannen en financiële informatie. We hebben geen indicatie dat er zaken als rijbewijzen, paspoorten of biomedische gegevens zouden zijn gestolen."

De Wever verduidelijkt: "Tot op heden hebben we geen aanwijzingen dat persoonsgegevens zijn buitgemaakt waar burgers ernstig benadeeld mee kunnen worden." Hij voegde eraan toe: "Elk woord in die zin is belangrijk." De stad sluit dus niet uit dat er persoonsgegevens zijn buitgemaakt, maar volgens De Wever zou de Antwerpenaar daar geen ernstig nadeel mogen van ondervinden.

BEKIJK - Bart De Wever geeft meer uitleg over welke gegevens gestolen werden door de hackers:

Videospeler inladen...

"Play valt niet alleen ons aan", zei De Wever nog. "In Europa zijn er nog slachtoffer geworden van deze malware." (red.: stukje software dat bedoeld is om computersystemen binnen te kunnen dringen). "We hebben ook een aantal andere overheden kunnen waarschuwen dat hun systemen geïmpacteerd waren met dezelfde malware."

Losgeld

Burgemeester De Wever herhaalde wat hij gisteren ook in "De zevende dag" had gezegd: "We hebben niet onderhandeld met de hackers en we betalen geen losgeld. We menen dat we ons dat kunnen permitteren, maar we hebben geen garantie dat buitgemaakte data toch zou kunnen worden verspreid." 

"De komende dagen gaan we veel diensten weer heropstarten", zei De Wever over de werking van de stadsdiensten die hinder ondervinden van de hacking. "Dat had sneller gekund, maar we willen geen risico's lopen. De veiligheid moet 100 procent gegarandeerd zijn."

Hoelang zal de hinder nog aanslepen? "Geleidelijk aan zal alles weer beschikbaar worden. Wat het meest impact heeft, wordt het eerst opgelost. Het zal wel tot eind januari duren voor alles weer veilig kan functioneren."

Criminaliteit van de 21e eeuw

Bart De Wever begon de persconferentie met een waarschuwing: "Cybercriminaliteit is dé vorm van criminaliteit van de 21e eeuw en het neemt exponentieel toe. Geen enkele overheid is waterdicht. Ook hogere overheden, kleine en grote steden zijn er al slachtoffer van geworden."

De stad Antwerpen zal zijn investeringen in cyberveiligheid nog versnellen, maar "dit is een werk van lange adem en dit soort criminaliteit kan nooit helemaal vermeden worden. We kunnen het de criminelen alleen zo moeilijk mogelijk maken."

Meest gelezen