©  Reuters

Acht maanden cel en hoge rekening na gesjoemel met 142.000 liter diesel in Sint-Truiden

Sint-Truiden -

Een 39-jarige Truienaar is maandag in Hasselt veroordeeld tot 8 maanden cel en 427.000 euro boete voor gesjoemel met 142.000 liter diesel en 10.000 liter lamppetroleum. Voor de in een Truiense loods aangetroffen producten bleken geen accijnzen te zijn betaald.

Geert Houben

De feiten dateren van 26 juni 2020. De politie arresteerde de Luikenaar die met zijn vrachtwagen ibc-containers vervoerde met daarin duizenden liters rode diesel. Het bracht de speurders naar een loods langs de Luikersteenweg in Sint-Truiden. Daar botsten ze op een zevental opleggers met daarin weer ibc-containers van elk 1.000 liter. Ze waren gevuld met witte diesel. “Wellicht ontkleurd. Uit stalen bleek de diesel een bepaalde stof niet te bevatten en was de brandstof wel zeer bleek van kleur”, sprak advocaat Dennis Derwae voor Douane en Accijnzen. De verdachte ontkende tevergeefs alles. “Hij had zo’n ongeloofwaardige uitleg klaar dat ik het zelfs niet eens kan navertellen. Niet te snappen”, aldus Derwae.

De dader weigerde ook mee te werken aan het onderzoek. Facturen voor de 142.000 liter witte diesel, de 10.000 liter lamppetroleum en de bijhorende accijnzen kon hij niet bijbrengen. Het komt hem nu op 8 maanden cel te staan. Zowel hij als zijn vennootschap moeten 427.000 euro boete betalen, maar de Hasseltse strafrechter geeft de man nog een kans door telkens voor 405.000 euro uitstel te verlenen. De proceskosten en de factuur voor de opslag van de goederen van 41.000 euro zijn wel volledig voor zijn rekening en die van de vennootschap. Tot slot verklaarde de rechter vijf opleggers verbeurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer