Justitie in Zweden weigert uitlevering journalist aan Turkije

Recep Tayyip Erdogan © Getty

Het Zweedse hooggerechtshof heeft het uitleveringsverzoek van Turkije voor de journalist Bülent Kenes afgewezen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had de uitlevering van Kenes persoonlijk verzocht, om zijn goedkeuring te geven voor de Zweedse toetreding tot de NAVO. Ankara beschuldigt Kenes ervan medeplichtig te zijn aan de mislukte staatsgreep van 2016 en van lidmaatschap van de Gülen-beweging.

Het hof houdt rekening met ‘verschillende obstakels’ bij de uitlevering aan de Turkse autoriteiten van Kenes, een gewezen hoofdredacteur van de Engelstalige krant Today’s Zaman. Zo heeft hij het statuut van vluchteling in Zweden. Ook wijst het hof naar het feit dat de misdaden waarvan hij wordt beschuldigd, politiek van aard zijn. ‘Er is ook een risico van vervolging op basis van zijn politieke overtuiging. Een uitlevering zal dus niet plaatsvinden’, aldus rechter Petter Asp.

Kenes zei blij te zijn met de beslissing. Hij beschuldigde het regime van Erdogan ervan de beschuldigingen te hem te hebben gefabriceerd. ‘Ik ben een journalist, geen terrorist’ zei hij. Kenes is ervan overtuigd dat het regime “andere methodes zal gebruiken om mijn leven zo moeilijk mogelijk te maken’.

Zweden wil samen met Finland lid worden van de NAVO, een beslissing die volgde op de Russische inval in Oekraïne. Alle dertig NAVO-lidstaten moeten die toetredingsprotocollen bekrachtigen, enkel Turkije en Hongarije deden dat nog niet. Hongarije zou dat weliswaar begin 2023 doen. Ankara houdt de toetreding van de twee Noordse landen echter voorlopig tegen.

Vooral de Zweedse kandidatuur ligt Turkije op de maag. Eind juni ondertekenden de drie landen in de marge van de NAVO-top in Madrid een memorandum dat de weg vrijmaakte voor het toetredingsproces. Ankara plaatste daar wel voorwaarden tegenover, zoals wapenleveringen aan Turkije en de uitlevering van mensen die Turkije als ’terroriste’ bestempelt.

Partner Content