Bloedzuigers op je huid zetten zoals Machine Gun Kelly, kan dat echt kwaaltjes verhelpen?

Machine Gun Kelly stelt een paar van zijn nieuwe beste vrienden voor. Geen bekende rappers of acteurs, wel een verzameling bloedzuigers. Letterlijk, want de Amerikaanse rapper deelde op sociale media een foto van de beestjes op zijn buik met als bijschrijft “mijn beste vrienden”. Bloedzuigende beesten op je huid zetten? Het klinkt als een middeleeuwse folterpraktijk, maar bloedzuigers kunnen wel degelijk een therapeutische werking hebben.

Lien Lammens

De partner van actrice Megan Fox (36) deelt wel vaker provocerende of controversiële foto’s op sociale media en dat is nu niet anders. De 32-jarige rapper filmde afgelopen weekend hoe hij een vijftal bloedzuigers op zijn buik, ter hoogte van de maagstreek, plaatste en ze meteen ook zijn beste vrienden noemde.

LEES OOK:

En hoewel MGK niet vertelt waarom hij precies bloedzuigers op zijn huid plaatst, kunnen we de reden wel raden. Studies in het verleden, zoals dat van de Duitse onderzoekster Sarah Lemke dat opgenomen werd in ’s werelds grootste medische bibliotheek of de National library of medicine in de Verenigde Staten, schuift het gebruik van de medicinale bloedzuiger of hirudo medicinalis naar voren als alternatieve therapie voor een reeks ziektebeelden. Zo zouden de diertjes onder meer nuttig zijn om de bloedsomloop na een operatie te stimuleren, voor gewrichtsklachten bij artrose en helpen bij de genezing van hematomen.

Dat laatste werd enige tijd geleden ook getest door Mathias en Staf Coppens voor het televisieprogramma Het lichaam van Coppens. Zij sloegen elkaar eerst bont en blauw – in naam van de wetenschap weliswaar – om nadien de bloeduitstortingen te behandelen met nog levende bloedzuigers. Het doel? Analyseren of de blauwe plekken met behulp van de bloedzuigers echt sneller verdwijnen. De resultaten van hun experiment waren niet eensluidend: sommige blauwe plekken leken sneller te genezen, andere dan weer niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer