Koraal in het Groot Barrièrerif
AP 2019

Wetenschappers vriezen koraal in, in de hoop om grootste koraalrif ter wereld te redden van klimaatopwarming

Wetenschappers hebben met succes een nieuwe methode getest waarmee koraallarven van het Groot Barrièrerif in Australië kunnen worden ingevroren. Ze hopen zo het grootste koraalrif ter wereld te kunnen beschermen tegen de klimaatopwarming. Door de larven in te vriezen en later te herintroduceren in het wild, hopen de onderzoekers dat het Groot Barrièrerif nooit volledig zal verdwijnen.

Het Groot Barrièrerif is met z'n 2.300 kilometer lengte het grootste koraalrif ter wereld. Het ligt ten noordoosten van het Australische vasteland en bestaat uit zo'n 3.000 individuele riffen en 900 eilanden. Het koraalrif bevat honderden soorten koralen, 5.000 soorten weekdieren en meer dan 1.500 soorten vissen. Het staat al 40 jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Maar het Groot Barrièrerif staat onder druk. Koraalrif is zeer gevoelig aan temperatuurveranderingen en als het water te warm wordt, verbleekt het koraal en sterft het af. Dat proces gaat de laatste jaren steeds sneller. 

Het Groot Barrièrerif heeft in de laatste 7 jaar al vier grootschalige verblekingen achter de rug, waaronder dit jaar voor het eerst ook een verbleking tijdens La Niña. Dat weerfenomeen zorgt normaal gezien voor lagere temperaturen. Er wordt gevreesd dat het koraalrif tegen 2050 volledig is verdwenen. 

En dus zijn wetenschappers volop op zoek naar oplossingen. Onderzoekers hebben nu met succes voor het eerst een nieuwe techniek getest om koraallarven in te vriezen en te bewaren bij -196 graden Celsius. De larven zouden dan later opnieuw in het wild geïntroduceerd kunnen worden. 

Deze technologie is een gamechanger voor de toekomst van koraalriffen

Mary Hagedorn, onderzoeker Smithsonian National Zoo
Videospeler inladen...

 "Deze technologie is een echte gamechanger voor de toekomst van koraalriffen", zegt onderzoeker Mary Hagedorn van de Smithsonian National Zoo uit Washington D.C.. "Als we de biodiversiteit van koraal kunnen veiligstellen of redden, dan hebben we de tools in handen om de riffen echt te kunnen helpen herstellen in de toekomst."

Om de koraallarven in te vriezen, wordt een soort van ge-3D-print gaas gebruikt. "Dankzij de techniek kunnen we heel snel en goedkoop koraallarven invriezen en ontdooien", zegt Hagedorn. "Zonder deze technologie zou je heel dure hulpmiddelen moeten gebruiken, zoals lasers. Deze technologie zouden we zelfs tot bij het koraalrif kunnen brengen, wat met lasers onmogelijk is."

Koraallarven op het gaas dat wordt gebruikt om de larven op te vangen en in te vriezen

"De uitstoot van broeikasgassen verminderen is absoluut nodig, maar we weten intussen dat het niet genoeg is om koraalriffen te beschermen tegen de opwarming die nu al bezig is", zegt Jane Adcroft van de Great Barrier Reef Foundation, de stichting die zich inzet voor de bescherming van het Groot Barrièrerif. 

"Daarom hebben we innovatieve oplossingen zoals dit nodig. We hebben nog 10 jaar de tijd om het verschil te kunnen maken, maar dan zijn er dringend meer grootschalige oplossingen nodig om de koraalriffen te beschermen."

Meest gelezen