Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Rechtbank in Verenigd Koninkrijk bekrachtigt Rwanda-deal: "Deportatie van asielzoekers naar Rwanda is wettelijk"

Asielzoekers die illegaal het Verenigd Koninkrijk zijn binnengekomen, mogen naar het Oost-Afrikaanse land Rwanda worden overgevlogen. Dat heeft een rechtbank in Londen beslist. In april sloot het Verenigd Koninkrijk daarover een controversiële overeenkomst met Rwanda, maar die werd aangevochten door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. 

Migranten die illegaal het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, mogen wel degelijk worden uitgezet naar het Oost-Afrikaanse land Rwanda. Dat heeft een Britse rechtbank beslist. Rwanda is bereid om asielzoekers en vluchtelingen die illegaal het Verenigd Koninkrijk zijn binnen geraakt, op te vangen en asiel te verschaffen. 

Volgens het Hof hield de overheid wel onvoldoende rekening met de omstandigheden van sommige migranten. De acht migranten die een zaak hadden aangespannen, kregen in deze dus gelijk. Verdere rechtszaken zullen nu over hun lot moeten beslissen.

Juridisch kluwen

Aan de uitspraak van de rechtbank gaat een juridisch kluwen vooraf. In april sloot het Verenigd Koninkrijk een overeenkomst met Rwanda om de vele duizenden migranten die op de Britse kusten aankomen, te deporteren. Elke migrant die het land illegaal binnenkomt, zou in aanmerking komen voor die uitzetting. Alleen kinderen die het land binnenkwamen zonder begeleiding, mogen in bepaalde gevallen blijven.

De Rwanda-deal slaat alleen op mensen die sinds begin dit jaar over het Kanaal naar Groot-Brittannië zijn gekomen. Dat zijn er steeds meer: vorig jaar zijn in totaal 28.500 mensen in bootjes over het Kanaal geraakt, dit jaar zijn dat er al zeker 44.000. 

Het gaat dan vooral om mannen uit Iran, Irak, Eritrea en Syrië die via de Middellandse Zee of de Balkan in de Europese Unie belanden en dan vanuit Frankrijk de overtocht maken naar het VK. Dit jaar was echter 35 procent van die overstekende mensen afkomstig uit Albanië.

Heel wat mensenrechtengroepen en vakbonden verzetten zich vanaf het begin tegen het akkoord. Ze waren al eens eerder naar de rechter gestapt om de uitzetting van de asielzoekers naar Rwanda te verhinderen, maar kregen toen ongelijk.

Ondanks die beslissing van de rechtbank vond er nog geen enkele deportatie plaats. De eerste geplande uitzettingsvlucht werd op het laatste moment geblokkeerd door een bevel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Die vocht de rechtmatigheid van het nieuwe Britse migratiebeleid aan bij het rechtbank van Londen. 

Een einde aan de impasse?

Toch komt er met de beslissing van de rechtbank in Londen niet meteen een einde aan de impasse. De overwinning van de Britse regering betekent immers niet dat ze meteen kan overgaan tot het deporteren van illegale migranten, want naar alle waarschijnlijk komt er nog een hoger beroep bij de Britse rechtbanken. Het bevel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verbiedt onmiddellijke uitzettingen tot het volledige juridische proces afgelopen is.

De uitspraak van het Hof is wel een overwinning voor Rishi Sunak, de premier van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens zijn campagne beloofde hij om de grote toestroom van illegale migranten op de Britse kusten een halt toe te roepen. Het was ook één van de Brexit-beloften van de regerende Conservatieve Partij om die illegale migratie aan banden te leggen. 

Volgens de Britse regering is "Rwanda een van de veiligste landen", ook al heeft Londen vorig jaar kritiek geuit op de behandeling van dissidenten door het regime in Kigali. 

Meest gelezen