Foto: Jonathan M. (Natuurpunt)

Vrijwilliger Natuurpunt uit Muizen vindt dode muurhagedis in zijn hoofdkussen

Een vrijwilliger van Natuurpunt, die in de buurt van het station van Muizen woont, heeft in zijn hoofdkussen het levenloze lichaam van een muurhagedis gevonden. "Ik werd al enkele dagen na elkaar een sterke geur gewaar in mijn slaapkamer", vertelt Jonathan. "Het was even zoeken tot ik ontdekte dat de geur afkomstig was van een onfortuinlijke muurhagedis die het leven liet in mijn hoofdkussen." Omdat hij vrijwilliger is bij Natuurpunt wist hij snel dat de reptielen ook in Vlaanderen voorkomen. 

Het was toch eerst even schrikken voor Jonathan toen hij in hoofdkussen een dode muurhagedis vond. Het begon met een sterke geur in zijn slaapkamer in zijn woning in Muizen, bij Mechelen. In tegenstelling tot de meeste mensen wist Jonathan als vrijwilliger bij Natuurpunt wel dat de reptielen ook bij ons in Vlaanderen voorkomen. Zo probeert Natuurpunt Mechels Rivierenland de ringslang in het Mechels Broek wat te helpen met de aanleg van broeihopen, en is Muizen ook gekend voor zijn muurhagedissen.

"Muurhagedissen raken tot bij ons door het internationaal transport", klinkt het bij Natuurpunt. "74 procent van de populaties bevinden zich in spoorwegbermen, twee derde daarvan aan een rangeerstation. Dat zijn plaatsen waar treinen al dan niet voor langere tijd stilstaan. De muurhagedissen zijn dan in een trein of vrachtwagen meegereisd met een goederentransport.

Rangeerstations zoals dat van Muizen blijken daarvoor uitermate geschikt omdat er onder de sporen, kabelschachten en kleine gebouwtjes heel wat schuilplaatsen zijn. Om te overwinteren zoeken muurhagedissen warme plekjes op. Zo moet er dus eentje helemaal tot in het hoofdkussen van Jonathan terechtgekomen zijn."

Foto: Jonathan M. (Natuurpunt)

Naar aanleiding van het verhaal van Jonathan vraagt Natuurpunt om het zeker te melden als je een gelijkaardige vaststelling doet. "De muurhagedis is pas sinds 2004 aanwezig in Vlaanderen. We hebben de opmars zeer nauwkeurig opgevolgd. Een aantal nieuw gevestigde populaties werd ons gemeld door toevallige, ‘losse’ waarnemers die een hagedis hadden gespot, vaak in de buurt van spoorwegen.

Omdat het erg interessant is om op te volgen hoe de soort zich in de toekomst verder zal verspreiden, is het erg belangrijk dat elke waarneming meteen wordt ingevoerd via de speciale link waarop je waarnemingen kan melden. Doe er ook een foto bij, zodat de determinatie kan worden bevestigd. Als je liever geen muurhagedis in je huis vindt, zorg dan dat er geen kieren en spleten zijn in je huis waarlangs ze naar binnen kunnen komen."

Meest gelezen